Yurt Dışındaki Firmalara İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Dünya globalleşme yolunda hızla ve emin adımlar ile ilerlerken yurt dışındaki firmalara iş başvurusu yapan insanların sayısı da giderek artıyor. Bunun ülkemiz ölçeğinde ele alındığında özellikle yeni nesil için çok farklı nedenleri var. Karşımızda dünyayı tanımak, keşfetmek, yurt dışında kariyer yapmak, yeni insanlar ile iletişim kurmak, kendini geliştirmek isteyen ve dahası bu konuda çok istekli bir nesil var. Ama kimi zaman çok iyi eğitimleri olsa bile nereden, nasıl başlayacaklarını bilemiyorlar. Elbette ekonomik koşullar da insanların yurt dışında çalışmak istemesinde son derece etkili olan bir diğer ana neden. Sonuçta nedeni ne olursa olsun bu yazıda işte yurt dışında iş bulmak için yapılması gerekenler noktasında bilinmesi gereken başlıca hususlara yer verilecektir.
Üstte yapılan bu ana girişten sonra nedeni ne olursa olsun, hangi yaştan, hangi statüden olunursa olsun yurt dışındaki firmalara iş başvurusu konusunda adım adım yapılması gerekenler vardır. Bunlar da sırası ile aşağıda ifade edilmiştir. Dilerseniz adım adım bunlara bakalım.
Çalışmak İstediğiniz Ülkeleri Araştırın
Yurt dışındaki firmalara iş başvurusu yapmadan önce ilk yapılması gereken şey hangi ülkelerde çalışmak istiyor iseniz o ülkeler hakkında ayrıntılı olarak bir araştırma yapmanız gerektiğidir. Bu noktada da çok farklı kaynaklardan farklı kanallardan olabildiğince yabancı kaynaklardan araştırma yapmanızdır. Kimi zaman internet üzerinde fazla bilgi kirliliği olduğu için güvenilir bilgiye ulaşmak noktasında titizlik gösterilmelidir. Bu bağlamda yapacağınız iş için çalışmak istediğiniz ülke doğru bir ülke mi bundan da emin olmanız gerekir. Yani işin özünde idealist ve/veya hayalperest davranmamak gerekir.
Çalışmak İstediğiniz Ülkenin Elçiliği İle Temas Kurun
Çalışmak istediğiniz ülkeler arasında kendiniz için en uygun olarak belirlediğiniz ülkenin elçiliği ile zaman kaybetmeden temasa geçin ve o ülkede bulunmak için neler yapmanız gerektiğini ivedilikli olarak öğrenin.
Pasaport Ve Vize Başvurusunda Bulunun
Gelelim şimdi de üçüncü adıma. Artık yavaş yavaş adım atmanız gerekmektedir. Bu noktada yaşamaya ve çalışmaya karar verdiğiniz ülke için vize ve pasaport başvurusu yapmanız gerekir. Bunun için de ilgili kurumlara zaman kaybetmeden başvurmanız ve ücretlerini ödemeniz gerekir. Vize başvurusu sırasında sizden bir takım belgeler istenecektir. Bunları hazırlamanız ise zamanınızı alacaktır.
Fiziksel Gereklikleri Yerine Getirmek İçin Hazırlık Yapın
Bu başlık bilmeyenler açısından kafaları biraz karıştırabilir ama işin özünde gideceğiniz ülkede resmi bir kurumda çalışacak iseniz o zaman tıpkı ülkemizde olduğu gibi fiziksel gereklilikleri yerine getirdiğinizi gösteren sağlık kontrollerini yaptırmanız ve bunları belgelemeniz istenir. O yüzden bu tür sağlık raporları da iş başvurusu sırasında size gerekli olacak evraklar arasındadır.
Yerleşmek İstediğiniz Ülkenin Dilini Öğrenin
Dil konusu işiniz noktasında ne kadar iyi olursanız olun son derece önemlidir.Dahası yeni bir ülkeye yeni bir kültüre alışırken ilgili ülkenin dilini bilmek sizin adaptasyonunuzu da o kadar kolaylaştıracaktır. O yüzden mutlaka gideceğiniz ülkenin dilini en azından kendinizi ifade edecek ve doğru telaffuz edecek biçimde ana seviyede bile olsa mutlaka öğrenin. Eğer Almanya’ya gidiyorsanız çok iyi İngilizce bilseniz bile Almanca öğrenmeniz gerektiğini unutmayın.
İş Arama Sitelerinin İş İlanlarını Araştırın
İş aramak için gerek ülkemizde bu alanda hizmet veren gerek ise yurt dışında olan kariyer siteleri üzerinden iş araştırmalarınızı yapın. Bu noktada arama motorlarını kullanarak ilgili ülkenin iş arama sitelerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Yurtdışında İş Nasıl Bulunur?
Yurtdışı Ofisleri Olan Yerel Şirketleri de Hesaba Katın
Tek seçenek olarak kendinizi iş arama siteleri ile sınırlamayın ve mutlaka ülkemizden yurt dışında iş yapan firmaları da araştırın ve onlar ile bir biçimi ile iletişime geçin. Bunun için ilgili firmalara faks çekebilir,özgeçmişinizi yollayabilirsiniz. Ya da gidip bizzat insan kaynakları ile yüz yüze görüşebilirsiniz.
Becerilerinizi Vurgulayın Ve Güncelleştirin
Yurt dışında iş bulmak kimi zaman sanıldığından daha zor olabilir. O yüzden mutlaka farklı alanlarda kendinizi geliştirin ve yetkinliklerinizi, size özel becerilerinizi başvurularınıza ilave edin, özgeçmişinizde bu bilgilere yer verin. Bu bilgiler sizi daima avantajlı bir konuma getirecektir.
Mutlaka okuyun: Yurt Dışında İş Bulma Garantili Yöntemler