eDevlet

Köye Ev Yapma Kredisi Veren Bankalar

Kalabalıklaşan nüfus ve büyük kentlerde yaşamanın zorluğu insanları köylere itiyor ve düşük faiz oranı ile kredi almak yolunda insanların köylere dönerek ev almaları için adım atmalarını ön ayak oluyor. Zaten temiz havası, çok daha kolay yaşam olanakları ile insanlar köyde küçük bile olsa bir ev yaparak çok daha rahat, kaliteli bir yaşam olanağına kavuşuyorlar.

Ama kişinin köyde ev yapması sanıldığı kadar kolay değil ve belli başlı bazı hususları var. Bu hususlara uyulduğu zaman kişiler istenen evrakları da hazırladığı zaman rahatlıkla kendi evlerinin sahibi olabiliyor. Biz de hangi yaşta olursa olsun, şehrin gürültüsünden, stresinden uzak, kendilerine yaşam kurmak isteyenler için köyde ev almanın bir düş olma ötesine geçmesi için izlenecek adımları bu yazıda kaleme alacağız. Dahası bu noktada insanların karşısına çok farklı seçenekler çıkmakta ve insanlar bunların içinden kendilerine en uygun olanı seçerek ev sahibi olabilmektedir.

Köyde Ev Yapma Şartları

Eğer düşük faiz oranı ile kredi ya da başka bir biçimde ev yapmak istiyorsanız şu hususları bilmeniz gerekir:

  • Köy ihtiyar heyeti mutlaka size gerekli olan izinleri vermelidir
  • Bunun yanında köyde ev yapmanın belli başlı bazı standartları vardır. Bunları bilmek ve uygulamak gerekir.
  • Diğer yasal izinler alınmalıdır.
  • Bina cephe istikametleri, kot farkı, diğer komşu evler ile olan mesafeleri gibi kavramlar son derece önemlidir.

Köyde Ev Yapmak İçin İstenen Evraklar

Kişilerin düşük faiz oranı ile kredi alması için ilgili kurumlar tarafından istenen evraklar şunlardır:

  • Arsa tapusu
  • Başvuru dilekçesi
  • Tapu Kadastro Müdürlüğünden temin edilecek olan koordinatlı plan örneği
  • Nüfus cüzdanı
  • İkametgah belgesi
  • Evin yapılacağı köyde ihtiyar heyeti tarafından hazırlanan imzalı, onaylı evraklar. Bu evraklar evin yapılacağı alanda komşu parsellerden ve yoldan olan çekme mesafesini ilgili yasal mevzuatlara göre hazırlanan resmi yönü de olan evraklardır.

KOSGEB Ev İnşaat Kredisi

KOSGEB hemen her alanda olduğu gibi bu alanda da kısmen de olsa destekler verir. Bu desteklerden yararlanmak için de belli başlı bazı hususlar bilmek önemlidir. KOSGEB özellikle ben köye döneyim orada bir ev sahibi olayım diyen hiç kimseye inşaat ya da ev kredisi vermez. Sadece eğer o köyde yapacağınız bir iş varsa, bu işle ilgili olarak yapacağınız binalara toplam proje miktarının yüzde otuzu oranında destek verir. Bunun için de öncelikle ilgili proje kapsamında konu ile alakalı olarak iş planı hazırlamak gerekir.

Köyde Ev Yapmak İçin Kredi Alma Adımları

Köyde ev yapmayı düşünenler aşağıda ismi geçen bankalara başvuru yaparak bu alanda ilk adımı atabilirler

  • Garanti Bankasına başvurarak inşaat kredisi çekip kendi evlerinin köydeki inşaatı için tüm masrafları karşılayabilirler
  • Halk Bankası devlet bankası olarak bir diğer destek alınabilecek olan bankadır. Banka köyde ev yapanlara özel koşullar ile kredi verir
  • Akbank kurumundan 48 aya kadar üst limit dahilinde ihtiyaç kredisi çekerek de böyle bir ev yapmak için gerekli desteği alabilirsiniz.
  • Yine bir diğer devlet bankası olan Ziraat Bankası da köyde ev yapanlara destek verir. Bunun için bankaya ev yapma kredisi için başvuru yapmanız gerekir.
  • Son olarak kısa adı TEB olan Türk Ekonomi Bankası da köyde ev yapanlara bu gereksinimleri için kredi verir.

Her bankanın üst limitleri ve koşulları birbirinden farklıdır.

Köyde Ev Yapanlara Hibe ve Destek Kredileri

Bu noktada belki de en başta söylememiz gereken ama en sona bıraktığımız kavramlardan bir tanesi olan köyde ev yapanlara hibe veren kurumlar hakkında da bilgi vermek gerekir. Bu noktada da şunlar ifade edilebilir.

Ülkemizde eski adı kısaca KÖYDES olan Köye Dönüş ya da yeni ismi ile Genç Çiftçi Programı kapsamında insanlar eğer herhangi bir köye gidip, yerleşir ise süreç şu şekilde ilerler.  Bakanlığın belirlediği alanlarda köyde daimi kalarak iş yaşamına girer ise o zaman kırk yaşını aşmamak kaydı ile bugün itibarıyla açılan çağrı süresince başvurmak ve istenen evrakları hazırlamak koşulu ile 30 bin TL hibe alabilmektedir. Burada çiftçi kayıt sistemine kayıt olmak da aranan şartlar arasındadır. Lakin alınan hibenin tamamının köyde ev yapılması mümkün değildir. Bu noktada belli başlı bazı hususlara dikkat etmek ve bilmek gerekir.

Mutlaka okuyun: Faizsiz Ev Satan Firmalar ve Katılım Bankaları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu