Para

Menkul Değerler Nedir? Menkul Değerler Ne Demek? 2022

Menkul değerler nedir ve tam olarak açılımı nedir gibi sorularınızı net alacağınız yazımıza başlayalım. Menkul değerlerin tanımı, alacaklılık ya da ortaklık sağlayan belirli bir miktarı temsil eden, uzun ya da orta vadeli yatırım aracı olarak da kullanılmakta olan, dönemsel olarak gelir getiren, seri bir halde çok sayıda çıkarılan, ibareleri aynı olan kıymetli birer evrak niteliğindedir.

Aslına bakılacak olunursa menkul değerleri uzun ve orta vadeli olarak tanımlamak ortaklık haklarını temsil etmekte olan menkul değerleri bu tanımın dışında bırakmaya neden olmaktadır. Ancak bunlar hisse senedi ve hisse senetlerinin birer türevleridir. Bu nedenle menkul değerler ifadesinin tanımı içerisine sonsuz vadeli terimi de eklenmiş bulunmaktadır.

Menkul Değerleri Tanımlamada Önemli Faktörler

Bu evrakların hukuken kıymetli birer evrak hükmünde bulunmaları menkul değerleri tanımlamada en önemli olan faktörlerden birisidir. Kıymetli evrak olarak bahsedilen evrak aslında, bir hakkı temsil etmek üzere düzenlenmiş olmasıdır. Kıymetli bir evrak niteliği taşıyan bu kağıtların temsil etmiş olduğu hak, bu belgelerden ayrı olarak devredilemeyeceği ve kullanılamayacağı gibi hak elde tutularak belgeyi devretmek de mümkün olmamaktadır.

Sermaye Piyasasına Göre Menkul Değerler

Hisse senetleri ve aynı zamanda geçici ilmühaberleri, intifa senedi, kar ve arar ortaklık belgeleri, hazine bonoları, diğer kamu tüzel kişilerinin ve devletin tahvil ve bonoları, gelir ortaklığında bulunan senetleri, 2 yıl ya da daha uzun süreli ipotekli borç, irat senedi bunların içerisinde olan bazı işlemlerdir. Menkul değerler nedir sorusuna net bir cevap aldığınızı düşünüyorsanız ve özelliklerini merak ediyorsanız hemen aşağıda listeleyelim.

Menkul Değerlerin Özellikleri

  • Menkul değerler, en başta da belirtildiği gibi hukuksal anlamda kıymetli olan evrak niteliğindedir.
  • Yuvarlak ya da standart meblağlı kıymetlerdir.
  • Aslında çok sayıda ihraç edilmesine rağmen daha sonra halka arz edilen kitle senetleridir. Poliçe ve bono gibi yalnızca tek bir ticari amaç için düzenlemelerde bulunamazlar.
  • Çok ya da az devamlılık gerektiren, ortaklık ya da alacaklılık haklarını temsil eder.
  • Her dönemde sürekli olarak değil de dönemsel olarak getiri sağlayan şeylerdir.
  • Her birinin birden fazla değeri bulunmaktadır. Bunlar nominal değer, piyasada arz ve talebin oluşturmuş olduğu piyasa değerleri olarak belirlenmektedir.

Tüm bu özelliklere bakılacak olunur ise menkul değerler finans anlamında önemli yer edinen belli başlı etkenlerden birisidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu