eDevlet

SGK BAĞ-KUR Erken Emeklilik Hizmet Borçlanması Nasıl Yapılır?

Vatandaşların emeklilik hakkını elde edebilmesi için belli başlı şartları sağlamış olmaları gerekir. Peki erken emeklilik ve hizmet borçlanması nasıl yapılır?

SGK ve BAĞ-KUR’a bağlı olarak çalışan pirim gün sayılarını tamamlayarak emekli olacakları günleri iple çekiyor. Askerlik borçlanması, yıpranma hakkı ve toplu emeklilik ödemesi gibi durumlarda erken emeklilik hizmet borçlanması yaparak emeklilik hakkına sahip olmak isteyen vatandaşlarımız konuya dair bilgileri merak ediyor. SGK ve BAĞ-KUR hizmet borçlanması nasıl yapılır, şartları nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık. İşte detaylar…

Erken Emeklilik Hizmet Borçlanması Nasıl Yapılır?

Emeklilik maaşı, çalışanların belirli şartları yerine getirdikleri takdirde yaşlılık dönemlerini daha rahat geçirebilmeleri için aldıkları ödemeler olarak nitelendirilebilir. SGK ve BAĞ-KUR olarak farklı şartları yerine getiren çalışanlar, emekliliğe hak kazandıklarında da bağlı oldukları kuruma göre farklı miktarlarda maaş ödemeleri alırlar. Alınan emekli maaşının miktarını belirleyen faktörlerden söz edecek olursak şunları söyleyebiliriz. Sigortalılık süresi, ödenen pirim miktarları, yaş ve sigorta başlangıç tarihi hem emeklilik yaşını hem de alınacak olan emekli maaşını etkilemektedir.

Belirli bir süreyi tamamlayan ve 1999’dan önce sigorta girişi olan çalışanlar ise erken emeklilik şartlarını taşıdıkları takdirde emekli olabilmektedir. Kurumların belirlediği şartları yerine getiren kişiler erken emeklilik hizmet borçlanması yaparak da emekli olma şansına sahip. Buna göre hizmet borçlanması yaparak emeklilik hakkı kazanmak isteyen kişiler eğer 3 bin 600 pirim günü sayısını tamamladıklarında emekli olabilirler. Ancak, sigortalılık süresi, yaş ve pirim gün sayısının resmî kurumların sınırlarında olması gerekir. Bunların dışında sigortalılığın hangi yılda başladığı da erken emeklilik için çok önemlidir.

SGK ve BAĞ-KUR Borçlanma Hizmet Süreleri

SGK ve BAĞ-KUR’a bağlı olarak çalışanlar belirli şartları yerine getirdiklerinde erken emeklilik hakkına sahip olabilirler. Erken emeklilik hizmet borçlanması erkekler ve kadınlar için farklı başlıklar altında yürütülmektedir. SGK’ya bağlı olarak çalışan kadınlar doğumdan önce ve sonrasını kapsayan iki yıllık primlerini doğum borçlanması olarak ödeyebilir. Doğum borçlanması yapmak isteyen kasınlar için en fazla 3 çocuk olmak şartıyla toplamda 6 yıllık pirim ödemesi yaparak erken emekli olabilmektedir.

Ancak doğum borçlanması hakkında yararlanabilmek için doğumun sigorta girişinden sonra yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra doğumdan sonra kadının kendisi ya da işvereni tarafında herhangi bir prim ödemesi yapılmamalıdır. Erkek çalışanlar da askerlik borçlanmasına başvuru yaparak erken emeklilik hakkından istifade edebilirler. Ancak erken emeklilik için belirlenen diğer şartları da yerine getirmeleri gerekmektedir.

 Erken Emeklilik Şartları

Erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen çalışanların ilk önce sigorta giriş tarihine bakılmaktadır. Daha sonra prim gün sayısı ve hizmet süreleri de kontrol edilir. Bu durumda 3 bin 600 gün prim ödemesinin de kesintisi bir şekilde yapılması gerekmektedir. 1999 yılından önce sigorta girişi olan çalışanlar emeklilik yaşı olarak daha avantajlı durumdadırlar. Ancak bu tarihten önce yapılan stajlar sigorta girişi olarak kabul edilmemektedir.

Bu saydıklarımız dışında erken emeklilik için başvuru yapan kadın çalışanlar eğer prim gün sayılarını doldurmuşlarsa 50 yaş, erken çalışanların ise 55 yaşını tamamlamaları da istenmektedir. Erken emeklilik hizmet borçlanması yaparak emekli olmak isteyen kadın ve erkek çalışanlar SGK’ya resmi olarak başvurularını yaparak emeklilik hakkı sürecini başlatabilirler. Bu başvurularınızı SGK hizmet binalarına şahsen giderek yapabileceğiniz gibi e-devlet üzerinden online olarak da yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Erken Emeklilik Şartları Nedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu