eDevlet

Umman’da Çalışmak, Yurt Dışında Çalışma İmkanı

Umman’da çalışmak isteyen binlerce insan yayınlanan ilanlara başvuru yaparak hayalini kurduğu işe sahip olabiliyor. Refah seviyesi üst düzeyde olan Umman, dünyanın 2. en büyük para birimine sahiptir. 1 Umman Riyali (OMR) yaklaşık 14, 80 Türk lirası değerindedir. Yönetim şekli meşruti monarşi olan ülkenin nüfusu 4.425 milyondur. Resmi dini İslam olan ülkenin kullandığı anadil Arapçadır. Ancak halkın büyük bir bölümü İngilizce bilmekte ve özellikle iş sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Nüfusun %75’i ibadilik mezhebine mensup Müslümanların oluşturduğu Umman’ın %30’unu ise Şii, Hindu ve Sünniler oluşturmaktadır.

Petrol kaynakları nedeni ile ekonomik durumu oldukça iyi olan Umman’ın başkenti Maskat’tır.  2. büyük şehri Salalah, yarı tropik iklimi, bembeyaz kumları, masmavi denizleri ve Hindistan cevizi ağaçları ile dünyanın saklı cennetlerine aday gösterilebilecek bir güzelliktedir.  Devlet ağırlık verdiği ummanda, gizli kalmış vadiler, çöller ve birçok tarihi yer bulunmaktadır. Oldukça turist çeken ülkelerin başında gelen Umman, iş adamlarının yeni yatarım durağı olmayı başarmıştır.

Ummanda İş İmkanları

Büyük bir bölümü petrole dayalı olan Umman ekonomisi, turizm, sanayi ve bilgi teknolojileri gibi alanlarda da yatırımlarını genişletmektedir. Ülkenin %49,5 sanayi sektörü oluştururken  %48,9’luk bölümünü hizmet sektörünü oluşturmaktadır. İklim koşullarının elverişsiz olması Umman’da tarımsal ekonominin gelişmesini engellemektedir. Umman’da çalışmak istiyorum diyenler için özellikle inşaat sektöründe büyük bir iş olanakları bulunmaktadır. Başta yollar, köprüler, limanlar ve havalimanları olmak üzere Umman’da birçok alt ve üst yapı yapılmaktadır.

Umman’da yapılan ve yapımı devam eden projelerin birçoğu Türk inşaat firmaları tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle firmalar genellikle beyaz yakalı mühendis ve muhasebecileri Türkiye’den istihdam etmektedir. Vasıflı personelin dışında vasıfsız inşaat işçileri ve mavi yakalı işçilerde yılın belli dönemlerinde istihdam edilmektedir. Ayrıca Umman’da iş olanakları sadece inşaat sektörü ile sınırlı değildir. Ülkede gelişmeye başlayan bilişim sektörü, İngilizce ya da Arapça bilen bilişim personellerine ihtiyaç duymaktadır.

Umman Çalışma Vizesi

Türklerin Umman’da çalışmak için öncelikle çalışma vizesi alması gerekmektedir. Umman çalışma vizesi almanın tek yolu, ülkede bulunan bir firmada iş bulmaktır. Umman’da iş bulunduktan sonra Umman’da çalışmak için işveren tarafından bir davetiye mektubu yazılması gerekir. Umman Konsolosluğu’na giderek bu davetiye mektubu ile çalışma vizesine başvuru yapabilirsiniz. Ancak vize alırken işverenin size sağladığı iş imkanları, özlük ve sosyal hakların neler olduğu belirlenmiş olmalıdır.  Umman Konsolosluğu’na yaptığınız başvuru neticesinde Umman Çalışma Bakanlığı 2 yıla kadar geçerli olan Umman çalışma vizesine verecektir.

Umman’da İşçi Maaşları

Ummanda çalışmak isteyen kişiler öncelikle asgari ücret araştırması yapmaktadır. Ülkede asgari ücret yaklaşık 625 Riyal yani Türk parasıyla 9 bin TL civarındadır. Ülkede firmaların birçoğu Dolar ve Euro üzerinden maaş ödemesi yapmaktadır. Ummanda çalışmak için inşaat firmasında göreve başlayan vasıfsız işçiler 1300 –  1500 dolar arasında kazanmaktadır. Asgari ücrete yakın olan vasıfsız işçi maaşları Türkiye şartları düşünüldüğünde oldukça iyi bir kazanç kapısıdır. Mesleğinde tecrübe kazanmış ve üniversite mezunu olan muhasebecilerin maaşları 1700 ile 2 bin Dolar arasında iken makine operatörlerinin maaşları 3.000 Dolar’a kadar yükselmektedir. Umman’da çalışan mühendis ve mimarların maaşları ise 2500 ile 3500 Dolar arasında değişmektedir.

Ummanda ortalama maaşlar şu şekildedir;

  • Müşteri Hizmetleri: 1300 Dolar
  • Kaynak Ustası: 2050 Dolar
  • Vinç Operatörü: 2350 Dolar
  • Mimar: 2.600 Dolar
  • Makine Mühendisi: 2750 Dolar
  • Mühendis: 3.000 Dolar
  • Elektrik Mühendisi: 3050 Dolar
  • Yazılım Geliştirici: 3100 Dolar
  • Proje Yöneticisi: 3250 Dolar
  • Dişçi Ve Doktor: 5000 Dolar

Umman’da Yaşam Giderleri

Umman’da kazançlar kadar giderler de bir o kadar yüksektir. Umman’da çalışmak isteyen kişilerin ortalama bir ev için en az 600 Dolar’ı gözden çıkarması gerekir. Gıda fiyatları düşünüldüğünde de bir kişi için aylık gıda masrafı minimum 400 Dolar’dır. 1 litre süt için 1.65 Dolar ödediğiniz ummanda, bir somun ekmek 1.10 Dolar’dır.  Ummanda diğer temel gıda fiyatları şu şekildedir;

  • Peynir (1 Kg): 6.60 Dolar
  • Yumurta (10’lu Paket): 3.64 Dolar
  • Patates: (1 Kg): 1.30 Dolar
  • Pirinç (1 Kg): 1.90 Dolar

Ummanda Ulaşım Ücretleri

Otobüs, taksi ve kişisel araç ile ulaşım sağlanabilen Umman’da, benzinin litresi 0.50 Dolar’dır. 100 Dolar fiyatına günlük şoförlü taksi kiralanabilen Umman’da yerel ulaşım için tek kullanımlık biletler 80 Dolar’a satılmaktadır. Ancak ummanda sürekli toplu taşıma araçlarını kullanan kişiler 39 Dolar’a aylık kart satın almaktadır.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışındaki Firmalara İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu