eDevlet

Yurt Dışında Çalışmak İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Daha iyi yaşam için yurt dışında çalışmak isteyenlerin sayısı oldukça fazladır. Peki yurtdışında bir firmaya iş başvurusu nasıl yapılır? Yurtdışı iş ilanlarına nereden ulaşabiliriz?

Dünya artık internet vb. teknolojilerin de yaşamlarımıza girmesi ile beraber adeta çok küçük bir hale geldi. Her türlü bilgi dünyanın neresinde olursa olsun insanların ellerinin altında. Dolayısıyla bugün yine gelinen nokta itibarı ile sınırlar adeta kalkmış durumda. İş yaşamında da benzer bir durum söz konusu ve aşağıda belirtilen birçok nedenden ötürü de ülkemizden birçok insan yurt dışında çalışmak istiyor. Bu her ne kadar birçok insan için çok önemli olan bir olgu olsa da bu konuda bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken hususlar var. Aksi halde sonuç tam bir hayal kırıklığı olabiliyor.

Neden Yurt Dışında İnsanlar Çalışmak İstiyor?

Son yıllarda gerek mavi yakalı olarak tabir edilen emek eksenli çalışan insanlar, gerek alanında eğitim almış en az lisans düzeyinde olan beyaz yakalılar yurt dışı imkanları neler öğrenmek istiyor. Bunun en temel nedeni elbette ekonomik şartlar. Zira özellikle kalifiye bir personel için yurt dışında çalışma olanakları son derece cazip. Ama bunun yanında emek eksenli olanlar için de oldukça cazip zira ülkemiz firmaları aracılığı ile yurt dışına gittikleri zaman kira, elektrik, su gibi ödeme yapmıyorlar. Elbette onlar için de maaş oldukça iyi ve ciddi bir birikim şansı doğuyor.

Bir diğer önemli sebep insanların ki bu özellikle beyaz yakalılar için geçerli, kendi vizyonlarını geliştirme ve dünya insanı olma istemleri. Bu bağlamda çalışma koşulları, sunulan para dışında diğer olanaklar da yurt dışında çalışmayı son derece cazip hale getiren diğer önemli olan faktörler arasında.

Yurt Dışında Çalışmak İçin Başvuru Adresi

Yurt dışında çalışmak isteyen kişiler için tek bir başvuru adresi bulunmuyor. İlk başvuru yapılacak olan adres elbette ülkemizin bu alanda resmi kuruluşu olan İŞKUR. Bunun yanında kariyer ve iş ilanları siteleri de diğer başvuru adresleri. Özellikle inşaat sektöründe yurt dışında hizmet veren firmalar da diğer bir başvuru adresi. Kişinin yaşamak istediği ülkenin dilini bilmesi durumunda o ülkenin firmalarına da başvurulabildiğini ilaveten ifade etmek gerekiyor.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışına İşçi Götüren Firmalar

Yurt Dışında Çalışmak İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Peki ama nasıl başvuru yapılır sorusunun yanıtı ise şöyle verilebilir: İŞKUR üzerinden yapılacak olan başvurularda öncelikle İŞKUR firmasının internet sayfası üzerinden üye olmak gerekiyor. Akabinde yurt dışı ilanlarına başvuru yapılması yeterli. Eğer İŞKUR tarafından başvurulan işe kişi uygun görülür ise görüşmeye çağrılıyor ve süreç başlıyor. Kariyer siteleri için de benzer bir durum söz konusu. Tamamen ücretsiz bir biçimde üye olunduktan sonra yurt dışı iş ilanlarına başvuru yapılarak süreç başlamış oluyor.

Ama yok yurt dışında çalışan firmalara başvuru yapılacak ise o zaman mail atılabilir, firmanın varsa insan kaynakları sayfasından online başvuru yapılabilir. Bizzat gidip insan kaynakları ile görüşülebilir ya da özgeçmiş faks çekilebilir. Yöntem burada tamamen kişinin kendisine kalmış durumdadır.

Yurt Dışında Çalışacak Olan Kişilerden İstenen Evraklar

Yurt dışında çalışmak öyle göründüğü ya da hayal edildiği kadar kolay değil ve istenen kimi evraklar var ama bunların en başında mutlaka ama mutlaka hangi ülke olursa olsun çalışacak olan ülke sağlık raporu istiyor. Zira ülkeler kendi ülkelerinde toplum sağlığını riske edecek hasta insanlar istemiyor. Bunun yanı sıra ülkeden ülkeye tipi değişse de çalışma vizesinin mutlaka alınması gerekiyor. Çalışma vizesi olmadan herhangi bir yabancı ülkede çalışmak olası değil ama kimi zaman bu vizenin adı çalışma vizesi olmuyor.

Bir diğer istenen evrak tıpkı ülkemizde tüm firmaların istemiş olduğu gibi sabıka kaydı. Pasaport olmadan çalışılacak olan ülkeye girilemediği için bunu ayrıca söylemeye bile gerek yok. Ama elbette tüm bunlardan daha önemli eğer ülkemiz kanallı bir firma aracılığı ile yurt dışında çalışılmayacak ise mutlaka çalışılacak olan firmanın çalışacak olan personel için davetiye çıkarması gerekir. Aksi halde o ülkede çalışmanın olanağı mevcut değildir. Fotoğraf, SGK dökümü, kesinlikle banka hesap bilgileri, nüfus cüzdanı ve öncesine dair banka hesap dökümü de istenen diğer evraklardır. Son olarak da kişinin o ülkede yaşayacağı adresi doğru, tam ve eksiksiz olarak bildirmesi gerekmektedir.

Mutlaka okuyun: Yurtdışı İnşaat İşçisi Alımı Yapan Firmalar

Yurt Dışında Hangi Alanlarda Çalışılabilir?

Hiç kuşku yok ki yurt dışında çalışma fırsatları olarak insanların karşısına birçok seçenek çıkabilmektedir. Ama burada yapılacak olan işler daha çok insanların yetkinlikleri ve becerileri ile doğrudan alakalı olan bir durumdur. Kalifiye olan personeller dünyanın birçok yerinde çok iyi firmalarda iş bulabilirler. Yazılım mühendisleri, grafikerler, doktorlar, elektronik mühendisleri, genetik mühendisleri, hukukçular, endüstriyel ürün tasarımcıları, inşaat mühendisleri, ekonomistler için marka olmuş firmalarda rahatlıkla iş bulunabilir ve Silikon Vadisinde çalışmak bir hayalden öteye geçebilir.

Vasıfsız olan personeller için de inşaat sektörü gibi, kimi özel nitelik gerektirmeyen işler de emek eksenli olarak çalışmak mümkündür. Turizm sektöründe de dünyanın pek çok yerinde garson olarak vb. alanlarda çalışılabilir.

Alınan maaşlar ise işin türüne, çalışılacak olan firmaya, ülkesine ve başvuru yapan kişinin niteliklerine göre değişiklik arz eder. Benzer alanda öncesinde kazanılan deneyim, dil bilgisi, mezun olunan okulun dünya okul sıralamasında durumu, kişinin özel yetkinlikleri gibi durumları alınacak olan maaşı belirleyen faktörler arasındadır. O yüzden net bir rakam vermek mümkün değildir ama ülkemiz ortalamasının oldukça üzerinde olduğu hem mavi hem beyaz yakalı personeller  için rahatlıkla söylenebilir.

Kişi eğer yurt dışında çalışacak ise mutlaka sağlık sigortası yaptırmak durumundadır. Bunun yanında gideceği ülkenin dilini bilmesi gerekir. Dil konusu oldukça önemli olan bir husustur ve firmalar eğer kendi ülkemizin bir firmasında çalışılmayacak ise mutlaka aranan temel yeterlilikler arasındadır. Vize de elbette olmazsa olmazlar arasındadır.

Dikkat Edilmesi Gereken Belli Başlı Hususlar

Yurt dışında çalışmayı hayal eden insanların bilmesi gereken en temel husus, öncelikle olarak gideceği ülke konusunda mutlaka bilgi ve fikir sahibi olması gerektiğidir. Sonuçta kendi kültüründen farklı olan yabancı bir ülkeye gidileceği için orada kişi yaşayabilir mi, yaşayamaz mı, hangi kentte yaşanır, ucuz mu pahalı mı bilmesi ve tercihini ona göre yapması gerekir.

Bir diğer en az bu konu kadar önem arz eden husus kişinin çalışmak istediği kurum hakkında bilgi sahibi olmasıdır. Bu firmanın yerli ya da yabancı olması çok önemli değildir. Güvenilir olup olmadığı, maaşları zamanında verip vermediği, çalışma koşulları, sosyal olanakları mutlaka öğrenilmeli ve sonrasında nihai karar verilmelidir. Eğer daha önce yurt dışında böyle bir deneyim yok ise mutlaka bir bilene danışılarak yola devam edilmelidir.

Ücretler konusunda da sağlam bir araştırma yapılması gerekir ki yurt dışına çıkıldığına maddi anlamda değsin. Ama tüm bunlardan daha önemlisi kişi neden yurt dışında çalışmak istediğini bunun öncesini sonrasını, artılarını eksilerini değerlendirmeli ve ondan sonra çok önemli bir karar olduğunu bilerek en düzgün biçimde ayakları yere sağlam basarak adımlarını atmalıdır. Ayrıca yurt dışına giderken kişilerin yanında mutlaka bir miktar para bulunmalıdır.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışı İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu