eDevlet

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık belgesini almak için belirlenen şartları yerine getirmeniz gerekiyor aksi takdirde belge için başvuru yapılsa bile belge verilmiyor. Peki ustalık belgesi nasıl alınır?

Eğitimin yarım bırakan ya da farklı bir iş kolunda ilerlemek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında “ustalık belgesi nasıl alınır?” gelmektedir. Ustalık belgesi ile yeni bir iş kolunda kendi dükkanınızı açabilir, kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Peki, ustalık belgesi alabilmek için aranan şartlar nelerdir, belgeyi alabilmek için sınav yapılıyor mu, sınav tarihleri ne zaman? Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin. İşte detaylar…

Ustalık Belgesi Almak için Aranan Şartalar Nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bir program dahilinde verilen ustalık belgesine sahip olabilmek için öncelikle başvuru yapacağınız meslek dalında kalfalık belgesine sahip olmanız gerekiyor. Eğer aynı meslek dalında meslek lisesi ya da üstü eğitim mezunuysanız 8 yıl ilgili meslekte fiilen çalıştığınızı SGK hizmet dökümlerini belgeleyerek kurumun açmış olduğu ustalık sınavlarına girebilirsiniz. İlkokul mezunları ise başvuru yaptıkları meslek dalında en az 11 yıl fiilen çalıştıklarını belgeledikten sonra ustalık sınavına girmeye hak kazanırlar.

Bunun dışında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenene meslek dallarından birinde çalışanların Bakanlık tarafından belirtilen sınav tarihlerinden en az 3 ay önce müracaat edenlerin 18 yaşını doldurmuş olanlar doğrudan, 16 yaşını doldurmuş olanlar ise yine Bakanlıkça belirlenen bir eğitime tabi tutulduktan sonra kalfalık sınavına çağrılırlar. Bu durumda kalfalık sınavına girip 22 yaşını doldurmuş olan çıraklar ise ustalık için başvuruda bulunabilirler.

Ustalık Belgesi Sınavları Ne Zaman Yapılıyor?

Ustalık belgesi sınav tarihleri Bakanlık tarafından belirleniyor ve bir yıl içinde 3 kez sınav açılıyor. Sınavın yapıldığı aylar; Eylül, Haziran ve Şubat aylarıdır. Yeri gelmişken belirtelim, ustalık belgesine sahip olan kişiler kendi alanlarında eğitim verme hakkına sahip değiller. Ancak Bakanlık tarafından verilen pedagojik eğitime katılıp başarı gösteren kişilere öğretici belgesi verilmektedir.

Ustalık belgesi nasıl alınır sorusunu cevapladıktan sonra şimdi ustalık belgesi almak için gerekli olan belgeleri de sizlerle paylaşalım. Öncelikle eğer ustalık belgesi almak istiyorsanız yaşadığınız bölgedeki mesleki eğitim merkezlerine başvuruda bulunmanız gerekiyor. Başvuruda bulunmak için ise şu belgelere ihtiyacınız olacak. 

  • C Kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • Okul diplomalarının aslı ve fotokopileri
  • Sağlık Raporu
  • 4 adet vesikalık fotoğraf
  • Başvuru dilekçesi.

Bu belgelerle birlikte mesleki eğitim kurumlarına başvuru yapabilir ve Bakanlık tarafından belirtilen aylarda yapılan ustalık belgesi sınavlarına girmeye hak kazanabilirsiniz. Sınavı başarıyla geçtikten sonra aldığınız ustalık belgesi size birçok avantaj sağlayacaktır. Bu avantajlardan en önemlisi ise kendi işinizi aça bilmenizdir. Diğer bir avantaj ise, kendi işinizi açmak için yeterli sermayeniz yoksa aldığınız belge ile çok kısa bir süre içerisinde kendinize yeni bir iş bulabilirsiniz. Üstelik aylık maaşınız da vasıflı personel olarak değerlendirilecek ve dolayısıyla daha yüksek olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu