eDevlet

KOSGEB Hibe Kredisi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren KOSGEB, yeni iş yeri açmak ya da mevcut işletmesini büyütmek isteyen girişimcilere 2020 yılı içinde de finansman desteği sunmaya devam ediyor. Kadın-erkek, genç-yaşlı her yaş grubundan girişimci adayı devlet tarafından sağlanan bu hibe desteklerle birlikte hem yeni işyerlerini açabiliyor hem de mevcut işletmelerini geliştirmeye çalışıyor. Peki, KOSGEB hibe kredisi nasıl alınır? Bu konu hakkında detaylı bilgilere sahip olmayan girişimciler için hazırladığımız rehberimizi incelediğinizde gerekli adımları atabilir ve hayalini kurduğunuz işi açabilirsiniz. Üstelik 2020 yılı içerisinde yapılan güncellemelerle birlikte bu yıl verilecek olan hibe miktarlarında bazı artış ve değişikliklere gidilmiştir.

KOSGEB Kredisi Nedir?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen KOSGEB hibe desteklerinin amacı hem ülkedeki işsizlik oranını düşürmek hem de istihdamı artırmaktır. KOBİ ve yeni bir iş fikrini hayata geçirmek isteyen girişimcilere doğru şekilde ticari faaliyetlerini sürdürebilmeleri için KOSGEB tarafından her yıl farklı çeşitlerde hibe ve krediler veriliyor. Bu krediler kapsamında ticari faaliyetlere yeni adım atacak olan girişimciler hem maddi desteğe sahip olabiliyor hem de iş planlarını nasıl hazırlayabileceklerini uzmanlar aracılığıyla öğrenebiliyorlar.

Ancak yeni iş yeri açmak için KOSGEB kredisine başvurabilmek için kurum tarafından “Girişimcilik Destekleri” adı altında düzenlenen kısa bir eğitime katılmak gerekiyor. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan girişimciler ise “Girişimcilik Belgesi” aldıktan ilgili birimlere başvurularını yaparak hibe desteklerden faydalanabilirler. Bununla beraber KOSGEB hibe kredisi nasıl alınır diye merak ediyorsanız aşağıda verdiğimiz şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.

KOSGEB Hibe Kredisi Başvuru Şartları Neler?

KOSGEB kapsamında yürütülen hibe kredi destekleri “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” olarak adlandırılmaktadır. Bu programdan yararlanmak isteyen girişimciler KOSGEB tarafından belirtilen belli başlı bazı şartları yerine getirdikleri takdirde ilgili desteklerden yararlanabilirler. Peki, kurum tarafından istenen bu şartlar nelerdir?

  • Bu hibe krediden yararlanmak için KOSGEB’in ilk şartı başvuruda bulunacak olan kişilerin T.C vatandaşı olması ve 18 yaşından büyük olmasıdır. Yaş konusunda herhangi bir üst sınır kurum tarafından belirtilmemiştir.
  • İkinci şart ise daha önce KOSGEB’in dunmuş olduğu diğer destek programlarından yararlanılmaması gerekmektedir. Aksi halde başvurunuz değerlendiremeye alınmayacaktır.
  • Üçüncü şart; PKK ve FETÖ gibi herhangi bir terör örgütüne intisaplı olmamak ve bu gibi illegal örgütlerle bağınızın olmaması gerekiyor. Hakkınızda bu konuyla ilgili güvenlik soruşturması yapılacaktır.
  • Son olarak da hali hazırda herhangi bir kurum ya da kuruluşta Sigortalı olarak çalışmamak geliyor.

Yukarıda saydığımız tüm bu şartların dışında kurum tarafından uygulamanı gereken adımlar şunlardır:

  • KOSGEB tarafından destek verilen “NACE KOADLARI” içerisinde yer alan bir iş fikrine sahip olmanız gerekiyor.
  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programına başvuru yaparak “Girişimcilik Sertifikası” çıkartmanız. Bu sertifika için 32 saat ücretsiz eğitim verilmektedir.
  • Küçük çaplı bir işletme için Geleneksel Girişimcilik Destek Programına, eğer iş fikriniz büyük bir yatırım gerektiriyorsa İleri Girişimcilik Programına başvuruda bulunmanız gerekiyor.
  • Daha sonra KOSGEB tarafından verilen randevu gününde hazırladığın iş planı projenizi yetkileri mercilere sunmanız yeterli oluyor.

KOSGEB Hibe Kredisi Almak İçin Bilinmesi Gerekeneler?

KOSGEB hibe kredisi nasıl alınır sorusunu açıkladıktan şimdi de KOSGEB kredileri hakkında merak edilenleri ve sık sorulan soruları başlıklar halinde açıklayalım.

1.KOSGEB Ne kadar Hibe Kredi Veriyor?

KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerden birine başvuru yaptığınız zaman eğer Geleneksel Girişimci Programından yararlanacaksanız 60 bin lira hibe kredi, İleri Girişimcilik Programından yararlanacaksanız 360 bin liraya kadar hibe kredi alabilirsiniz. Bunların dışında KOSGEB tarafından 10’dan fazla alanda farklı destek kredileri de verilmektedir?

2.KOSGEB’in Hibe Vermediği Sektörler Hangileri?

KOSGEB hibe destekleri az öncede belirttiğimiz gibi Nice kodu olan sektörlere verilmektedir. NİCE sektörlerin hangileri olduğunu birazdan sizlerle paylaşacağız. Ancak en ok sorulan sorulardan biri olan KOSGEB kapsamında olmayan sektörleri kısaca şöyle açıklayabiliriz. Örneğin; KOSGEB küçükbaş ve büyükbaş hayvan alımı, araba kiralama firması açmak isteyeler için araç alımı, otobüs firması kurmak isteyenlere otobüs kredisi, emlakçılık, muhasebecilik ve aracılık hizmetleri gibi hizmet sunan firmalar ve alkollü içecek hizmetleri sunan işletmelere KOSGEB hibe kredi desteği vermemektedir.

3.KOSGEB Nice Kodu Nedir?

KOSGEB’in hibe desteği sunduğu sektörler “Nice Kodu” adı altında belirtilmektedir. Çok kapsamlı ve geniş bir alana destek sunan KOSGEB’in resmi web sitesine girerek hangi sektörlere dair iş fikri geliştirmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Eğer yeni geliştirdiğiniz iş fikriniz KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında ise KOSGEB hibe kredisi başvurunuzu yapabilirsiniz.

4.Bankaya Borcu Olanlar KOSGEB Hibe Kredisi Alabilir mi?

KOSGEB’in herhangi bir bankayla ilişkisi yoktur. Ancak KOSGEB’in sunmuş olduğu 100 bin liralık geri ödemeli destek kredisi için sizden bir teminat mektubu istenir. Bu teminat mektubu da ancak bankalardan ya da kredi garanti fonundan alınabilmektedir. Eğer daha önce almış olduğunuz bir kredi varsa, banka tarafından başvurunuz değerlendirilecek ve banka olumsuz olarak değerlendirirse size teminat mektubu vermeyebilir. Ancak KOSGEB tarafından birçok sektöre verilen 50 bin liralık hibe kredi için bunlar geçerli değildir. Yani bankaya kredi borcunuz olsa bile eğer iş fikriniz onaylandıysa hibe desteğinden faydalanabilirsiniz.

5.KOSGEB Hibe Kredisi Nakit Olarak mı Ödenir?

KOSGEB tarafından verilen hibe kredi desteği nakit olarak ödenmez. Hazırladığınız ve KOSGEB tarafından kabul edilen iş planınızı hayata geçirirken almış olduğunuz makine teçhizat ve diğer faturalandırdığınız giderleri karşılanır. Bu durumda size verilecek para direkt sizin hesabına yatabileceği gibi isteğe göre size hizmet sağlayan firmanın hesabına da yatırılabilir.

6.Hiç Sermayesi Olmayanalar Hibe ile İş Kurabilir mi?

KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli iletmeleri desteklemek için hibe desteği sağlamaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere hiç sermayeniz yoksa KOSGEB’den nakit desteği alarak iş kurmanız mümkün değil. Ancak KOSGEB desteği ile açacağınız işyeriniz için faturalandırdığınız ve KOSGEB tarafından belirtilen giderleriniz daha sonra hibe olarak karşılanmaktadır. KOSGEB’in mantığı aslında şöyle işlemektedir. Sen işini kur, yaptığın harcamaları faturalandır ve harcadığın tüm masaraların %70’ini KOSGEB’e başvurarak geri al. Verdiğimiz bu oran kadın girişimciler için farklılık gösterebilir.

7.Esnaflar KOSGEB Hibe Kredisi Alabilir mi?

KOSGEB, mevcut işletmesi olan ve halen aktif olarak çalışan girişimcilere de çeşitli kredi imkanları sunmaktadır. Belirttiğimiz bu kredi desteklerinin detayların KOSGEB web sitesinden inceleyebilirsiniz. Ancak KOSGEB’in amacı yeni iş yeri açmak isteyen kişileri desteklemektedir. Bu nedenle eğer iş değişikliği yapmak istiyorsanız mevcut işletmenizi kapatabilir ve farklı bir sektörde faaliyet göstermek için KOSGEB hibe kerdi desteğine başvuru yapabilirsiniz.

8.KOSGEB Denetleme Yapar mı?

KOSGEB hibe desteği alarak açtığınız iş yerinizi yine KOSGEB yetkilileri tarafından 3 yıl boyunca denetlenmektedir. Bu nedenle açtığınız iş yerinizi kesinlikle bu 3 yıl içinde kapatamazsınız. Ancak bu durum normal şartlar için geçerlidir. İflas ve diğer olağanüstü durumlarda iş yeriniz kapanabilir. Bunun yanı sıra KOSGEB desteği ile girişimcinin aldığı malzemelerin satılması ve kötüye kullanılması gibi durumlar kurum tarafından tespit edildiğinde KOSGEB tarafından verilen hibe miktarı güncel faiz oranlarıyla hesaplanarak sizden geri alınabilmektedir. Bu denetimlerin amacı da bu gibi suiistimalleri önlemektir.

9.KOSEGEB Hangi Giderleri Öder?

  • KOSGEB, yurtdışı gezileri ve fuar araştırmaları gibi yapılan giderlerin %50’sini
  • Reklam giderlerinin %50’sini
  • Açılan iş yerinde çalışan dört yıllık üniversite mezunu elemanların maaşının%50’sini karşılamaktadır. Bu maaş desteği 20 aydır ve bin liraya kadar olan kısmını kapsar.

10.KOSGEB’den Alınan Faizsiz Kredi Ne Zaman Ödenir?

Hibe kredi dışından KOSGEB’den alınan 100 bin liralık sıfır faizli kredinin geri ödemesi 24 ay (2 yıl) sonra başlamaktadır. Bu ödeme 8 eşit taksitte ve 3’er ay arayla ödenebilmektedir. Eğer aklınızda muhteşem bir iş fikri varsa ve yeni bir işletme kurmak istiyorsanız yazımızda bahsettiğimiz adımları izleyerek KOSGEB hibe kredisi başvurusunda bulunabilir, hedefinize ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu