Kuveyt’te Çalışmak Yaşam Koşulları ve İşçi Maaşları
Kuveyt’te çalışmak isteyenler için yurt dışında yatırımı olan firmalar işçi alımı yapıyor. Arabistan yarımadasında 3 milyonluk nüfusa sahip küçük bir ülke olan Kuveyt, 1990 yılında Irak işgali ile büyük bir yıkıma uğradı. Savaş sonrası adeta yeniden inşa edilen Kuveyt, şimdilerde oldukça modern bir hal aldı. Dünyanın en zengin 7. ülkesi olan Kuveyt’in ihracatının %95’lik kısmını petrol ve petrol ürünleri oluşturur. Dünyada en çok petrol rezervine sahip olan Kuveyt’te savaş sonrası inşaat ve petrokimya endüstrisinde büyük yatırımlar yapılmıştır. Avrupa ve Amerikalı yatırımcıların yanı sıra Türk yatırımcıların da sermaye birikiminde ülkeyi seçmesi, Kuveyt iş imkanları ağının artmasını sağlamıştır. Ülkemizden her yıl binlerce kişinin iş başvurusu yaptığı Kuveyt’te Türk işçiler iyi şartlarda ki işlerde çalışma olanağı bulunmaktadır.
Türkler İçin Kuveyt İş İmkanları Nelerdir?
İş imkanları açısından avantajlı bir ülke olan Kuveyt’te üst düzey pozisyonlarda genellikle Amerikalı ve Avrupalılar bulunmaktadır. Türk işçilerinde iyi şartlar altında çalıştığı ülkede, hizmet sektöründeki iş yükünü Bangladeş, Hindistan ve Nepal uyruklu işçiler almaktadır. Asya kökenli işçilere kıyasla hizmet sektöründe çalışan Türklerin oranı oldukça azdır.
Kuveyt’te Türk işçilerin büyük bir çoğunluğu inşaat sektöründe çalışmaktadır. Bunun nedeni ise Türk inşaat firmalarının yaptığı büyük yatırımlardan kaynaklanmaktadır. Kuveyt’te çalışan Türk işçiler çoğunlukla ustabaşı, tekniker, doğrama ustası, tesisatçı ve sıva ustasıdır. İnşaat sektörünün yanı sıra turizm ve gıda sektöründe de Türk işçilere çalışma fırsatı sunulmaktadır. Kuveyt iş imkanları araştırması yaparken iş ilanlarında aşçı, kebap ustası ve fırıncı gibi meslek gruplarıyla da karşılaşabilirsiniz. Ayrıca ülkede Türk kuaför, şoför ve tezgahtar görmeniz de mümkündür.
Kuveyt’te Yaşam Koşulları
Kazançlar kadar giderlerinde yüksek olduğu Kuveyt’te küçük bir evin kirası yaklaşık 1000 Dolar’dır. Aylık 1000 Dolar’ında yemek, fatura ve ulaşım için harcanacağı düşünülerek plan yapılmalıdır. Özellikle Türkiye’den Kuveyt’te çalışmak için gidiyorsanız, firmanızın kalacak yer ve ulaşım imkanı sunmasına özen göstermenizde fayda vardır. Alkol satışının kesinlikle yapılmadığı ülkede birçok kolej, restoran ve kafe bulunmaktadır.
Türkiye iklimi ile büyük bir benzerlik gösteren Kuveyt’te kışın en yüksek sıcaklık 20 derece iken en düşük sıcaklık 0 derecedir. Kurak bir iklime sahip olmasına karşın zaman zaman çöl ikliminin etkisinde kalan Kuveyt’te büyük kum fırtınaları görülmektedir. Ayrıca ülkede yaz aylarında hava sıcaklığı 60 dereceye kadar yükselmektedir. Ülkede çalışmak isteyen kişilerin değişken iklimin göz önünde bulundurması önerilir.
Mutlaka okuyun: Yurtdışına İşçi Alımı Yapan Firmalar
Kuveyt’te İşçi Maaşları
Yaşam koşulları oldukça pahalı olan Kuveyt’te Türk işçilerin maaşları 1800 Dolar’dan başlayarak 3 bin Dolar’a kadar yükselmektedir. Ülkede asgari ücretin 200 Dinar yani 650 Dolar civarında olması göz önünde bulundurulduğunda Türklerin aldığı maaşlar iyi durumdadır. Ancak her sektör ve firma kendi ücret standartlarını belirlediğinden maaşlar değişkenlik gösterebilmektedir. Beyaz yaka olarak çalışan Amerikalı ve Avrupalı vatandaşların maaşları aylık 3 bin Dolar ile 5 bin Dolar arasında değişirken işçi sınıfında çalışanların aylık maaşları 750 ile 1500 dolar arasındadır. Türklerin deneyimleri ve eğitimlerine göre hem beyaz hem de mavi yakalı olarak çalışabileceği Kuveyt’te şansları oldukça yüksektir.
Kuveyt’te bazı mesleklerin ortalama aylık maaşları şu şekildedir;
- İnşaat İşçisi: 1750 Dolar
- Duvar Ustası: 1900 Dolar
- Tesisatçı ( Elektrik, Su, Doğalgaz): 2250 Dolar
- Vinç Operatörü: 2750 Dolar
- Aşçı: 2500 Dolar
- Hemşire: 1800 – 2000 Dolar
- Masör: 2200 Dolar
- Güzellik Uzmanı: 2000 Dolar
- Tır Ve Tanker Şoförü: 2.600 Dolar
- Kamyon Şoförü 2.400 Dolar
- Ticari Araç Şoförleri 1800 Dolar
Kuveyt’te Çalışmak İçin Yapılması Gerekenler
Kuveyt, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize şartı koymamaktadır. Ancak ülke girişinizde minimum 6 ay geçerli pasaportunuzun yanınızda bulunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra Kuveyt’te çalışmak için gittiyseniz, çalışma ve oturma izni almanız gerekir. Şirketler genellikle ilk 3 ay deneme süresine tabii tuttuğundan o süreçte şirketin verdiği evrak işinizi görecektir. Deneme süresinin sonrasındaki süreçte istenecek evraklar daha detaylı olacaktır. Arapça ya da İngilizceye iyi derecede biliyor olmanız, ülkede zorluk yaşamamanızı sağlayacaktır. Ayrıca Kuveyt iş imkanlarından yararlanmadan önce mutlaka bulaşıcı hastalıklara karşı bakanlıkça belirlenen aşıları yaptırmanız gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde aşıları görebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Yurt Dışındaki Firmalara İş Başvurusu Nasıl Yapılır?