eDevlet

Mama Bez ve Süt Yardımı Başvurusu

Devlet tarafından ihtiyaç sahibi ailelere yönelik mama, bez ve süt yardımı başvurusu nereye yapılır? Mama bez ve süt yardımı başvurusu hakkında detaylar haberimizin devamıdadır.

Ekonomik olarak zor durumda olan ihtiyaç sahibi ailelere yapılan ayni ve nakdi sosyal destekler her yıl olduğu gibi bu yıl da yapılmaya devam ediyor. Birçok kalemde yapılan bu yardımlardan biri de bebek sahibi olmuş ancak maddi yetersizlik içinde olan ebeveynlere yapılan mama, bez ve son yıllarda eklenen süt yardımları. Bebekli aileler doğal olarak minik yavrularını daha sağlıklı bir şekilde büyütebilmek için bu yardımları araştırıyor. Bugünkü yazımızda mama bez ve süt yardımı başvurusu yapmak isteyen bebek sahibi ailelere yol göstermek amacıyla güncellenen son bilgileri araştırdık.  Devlet tarafından çocuklu ailelere yapılan bez, mama ve süt yardımı nasıl alınır ve yapılan bu destek ödemeleri ne kadar? Konuya dair tüm detayları yazımınız devamında bulabilirsiniz.

Süt Yardımı Şartları Nelerdir, Kimler Yararlanabilir?

Devletimiz tarafından yapılan sosyal yardımlar kapsamında emzirme ödeneği olarak geçen süt yardımı, SGK’lı olarak çalışan annelere ödenmekle beraber aynı zamanda SGK’lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine de süt parası ödenmektedir. SGK’ya bağlı olarak çalışan annelere emzirme ödeneği yapıldığı gibi bu kadınların eşlerine de ayrıca ödeme yapılmaktadır. Yani sonuç olarak anne ya da babadan biri SGK’lı olarak çalışıyorsa bu ailelere emzirme ödeneği yani süt parası ödemesinden yararlanmaktadır. Bu yıl itibariyle belirlen süt ödeneği 202 lira olarak belirlenmiş ve hak kazanılan bu ödeme 5 yıl içerisinde PTT ya da bankalardan alınabilmektedir. Emzirme ödeneği doğum gerçekleştikten sonra ve sadece tek sefer olarak ödenmektedir. Peki, emzirme ödeneği ya da süt parası alma şartları neleredir?

Süt Yardımı Alma Şartları Nelerdir?

Süt parası ödemesini alabilmek için belirtilen şartlar anne ve babalar için ayrı olarak belirlenmiştir.

Babalar için süt parası alma şartları şöyledir:

  • Eşinin yeni doğum yapmış olması
  • SGK’ya bağlı olarak hala çalışıyor olması
  • Doğumun gerçekleşmesinden önceki bir yıl içinde toplamda 120 gün sigortalı olarak pirim ödemesinin yapılması
  • Annenin herhangi bir kuruluşta çalışmıyor olması

Kadınların süt parası alma şartları ise şunlardır:

  • Annenin yeni doğum yapmış olması
  • Halen SGK’ya bağlı olarak çalışıyor olması veya daha önce çalışmış olması
  • Doğum yapmadan öncei bir yıl içinde toplamda 120 gün pirim gün sayısına sahip olması
  • Ayrıca annenin emzirme ödeneği alabilmesi için babanın çalışıp çalışmaması herhangi bir engel teşkil etmemektedir.

Tüm bu saydığımız şartları taşıyan anne ve babaların emzirme ödeneğini alabilmelerinin süresi 5 yıl olarak saptanmıştır. Bu tarih bebeğin doğduğu andan itibaren başlar ve beş yıl içinde süt parası almak için başvurulması gerekmektedir. Başvurulduktan sonra ödemesi kesinleşen emzirme ödeneğiniz SGK’ya kayıtlı bulunan banka hesabınıza aktarılmaktadır. Eğer SGK’ya kayıtlı bir banka hesabınız yoksa en yakın PTT şubelerinden süt parasını çekebilirsiniz.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emzirme ödeneği ya da diğer bir deyişle emzirme ödeneği almak isteyen anne ve babaların bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları gerekmektedir. Başvuru için, süt parası talep dilekçesi, bebeğin doğum raporu ve T.C kimlik kartı gerekmektedir.

Ebeveynler süt parası ile doğum parasını sıklıkla karıştırmaktadır. Yeri gelmişken doğum parasından kısaca bahsedecek olursak; devletimiz tarafından doğum parası olarak annelere ödenen sosyal yardımın aktarı ailenin çocuk sayısına göre değişmektedir. İlk çocuk için ödenen rakam 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üç ve daha fazla çocuk sahibi olan ailelere ise 600 lira yardım yapılmaktadır. İkiz ya da üçüz çocuk sahibi olan ailelere ödenen miktar ise daha yüksektir. Şöyle ki; ikiz doğumlarda ilk doğum için 700 lira ödeme yapılırken, üçüz doğumlarda 1300 lira doğum parası ödenmektedir. Dördüz ve daha fazla bebek sahibi olan ailelere ise her çocuk için 600 lira doğum parası ödenmektedir.  Bu yardım bir kez yapılır ve doğumdan sonra ailenin hesabına ya da PTT şubelerinden ödemeleri yapılmaktadır.

Örüldüğü üzere devletimizin yaptığı mama bez ve süt yardımı başvurusu işlemleri ve ödenen miktarlar farklılık göstermektedir. Bu nedenle bu bilgileri dikkatlice incelemeli ve hangi durumda hangi sosyal destekten yararlanabileceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Süt parası ve doğum parası yardımının detaylarını detaylı bir şekilde sizlere aktardık. Şimdi de mama ve bez yardımı başvurusunun nasıl yapılacağını ve kimlere ödeme yapılacağını açıklamaya çalışalım.

Mama ve Bez Yardımı Nasıl Alınır?

Birçok alanda yapılan sosyal yardımlardan biri de yeni doğum yapan ve ihtiyaç halinde olan ailelere mama ve bez yardımıdır. Özellikle geliri olmayan ya da geliri olup ancak geçinmek için yeterli miktarda bir kazanca sahip olmayan ailelere devletimiz süt ve doğum parası dışında mama ve bez yardımında da bulunmaktadır. Mama bez ve süt yardımı başvurusu yapmış olan aileler, yapılan incelemeler ve gelir testi sonucu olumlu olarak sonuçlanırsa mama ve bez yardımı almaya hak kazanmaktadır. Mama ve bez yardımı ise aileye 2 yıl boyunca ödenmektedir. Böylece muhtaç durumda olan anneler bebeklerini daha sağlıklı bir şekilde büyütebilmenin rahatlığını yaşarlar.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan mama ve bez yardımlarının miktarı bu yıl için aylık 150 liradır. Bu yardımdan yararlanmak isteyen ailelere yapılan gelir testinde hanede yaşayan kişi başı gelirin 701 lira ve altında olması baz alınmaktadır. Bunun dışında hiçbir şekilde bir gelire sahip olmayan aileler de bu yardıma başvuruda bulunabilirler. Yapılan başvurular ilgili kurumlar tarafından incelenir ve 30 gün içerisinde olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirilir. Başvuruları olumlu olarak değerlendirilen aileler her ay 150 lira olan mama ve bez yardımını PTT şubelerinden alabilmektedirler.

Mama ve bez yardımından yararlanmak isteyen ailelerin aşağıdaki kurumlara başvurmaları gerekmektedir.

  • Kaymakamlıklarda hizmet veren Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine
  • Muhtarlıklara
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK)
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerine devam eden Vakıflara

Bu kurumlardan herhangi birine başvuru yaptığınızda görevliler sizi yönlendirecek ve yardım başvurunuz hakkında detaylı bilgileri tarafınıza iletecekleridir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu