eDevlet

Valilik ve Kaymakamlık Maddi Yardımı Nasıl Alınır?

Valilik kira yardımı başvurusu nasıl yapılacak? Valilikten maddi yardım nasıl alınır? Valilik sosyal yarım parası başvurusu nasıl yapılır? Detaylar haberimizde.

Son yüzyılın en büyük salgını olan korona virüs nedeniyle ekonomik anlamda zor günler geçiren vatandaşlara yönelik yardımların kapsamı genişletilerek devam ediyor. Devlet kurumları tarafından her yıl düzenli olarak yapılan sosyal destekler de daha önce tespit edilmiş olan hanelere veriliyor. Özellikle salgının ekonomik ettiklerinden olumsuz bir şekilde etkilenen ailelerin sayısında görülen artış nedeniyle yapışan yardım kalemleri arttırılmış ve daha çok ihtiyaç sahibine ulaşılması hedeflenmiştir. Dolaysıyla birçok kurumun yaptığı destekler dışında Valilik maddi yardım nasıl alınır? Sorusunun cevabı da pek çok vatandaşımız tarafından araştırılıyor. Bugünkü yazımızda tüm devlet kurumları tarafından yapılan maddi yardımların neler olduğunu ve bu yardımların nasıl alınacağına dair bilgileri derledik. İşte detaylar…

Sosyal Yardım Nasıl Alınır?

Devlet tarafından fakir ve ihtiyaç sahibi olan ailelere yapılan maddi yardımlar devam ediyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yürütülen sosyal yardım paketlerinin detayları de kamuoyuna duyuruldu. Sokağa çıkma kısıtlamalarına takılan vatandaşların ise başvuruları olumlu sonuçlandığında ödemelerinin ikamet adreslerine yapılacağı da ilgili kurumlar tarafından açıklandı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılan başvurular titizlikle incelendikten sonra hak sahibi olan ailelere ise ödemeleri yapılıyor.

Peki, bu yardımlar kapsamında bulunan valilik maddi yardımı nasıl alınır? Birçok vatandaşımız sunulan bu yardımlara ulaşma konusunda sorun yaşadığını belirtiyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise başvuruların e-devlet üzerinden yapılmasından dolayı e-devlet şifresi olmayan vatandaşların başvurularını hala gerçekleştirememesi. Ayrıca gerek kaymakamlıkların gerekse valiliklerin yapmış olduğu maddi yardımlardan her Türk vatandaşı yararlanamıyor. Birçok farklı kalemde ödenen sosyal yardımlara başvuracak olan kişilerin ise belli şartları taşıması gerekiyor. Nakit, kira, giyecek, eğitim, sağlık, yakacak vb. alanlarda yapılan sosyal yardım başvuru şartlarını şöyle sıralamak mümkün:

  • Herhangi bir geliri olmayan aileler
  • Sosyal güvenlik girişi olmayan vatandaşlar
  • Maddi durum belirli bir gelirin çok altında olan kişiler
  • Emekli maaşı ya da anne-babadan kalma bir maaş ödemesi almayan kişiler
  • Gayrimenkul ve araç gibi bir mala sahip olmayan kişiler
  • Ekonomik durumu kötü olup eğitim masraflarını karşılamayan aileler

Yukarıda saydığımız dar gelir grubunda yer alan vatandaşlarımız kaymakamlıklar ve valiliklerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurularını yaparak devletin sunduğu bu sosyal yardımlardan faydalanabilirler. Söz konusu olan bu yardımlara başvuru yapmak istediğinizde aşağıdaki belgeleri ilgili kuruma ibraz etmeniz gerekiyor. Bu belgeler şöyle sıralanıyor:

  • C kimlik belgesi ve fotokopisi
  • İkametgâh adresinizi gösteren belge. (Bu belgeyi muhtarlık ya da nüfus müdürlüklerinden alabilirsiniz.)
  • Gelirinizin olmadığına dair yapılan gelir testi
  • Eğer kira yardımı talebinde bulunacaksanız buna istinaden dilekçe.
  • Ancak kira yardımı alabilmeniz için herhangi bir işte çalışmıyor olmanız ve hiçbir şekilde gelirinizin olmaması gerekiyor. Emekli maaşı ya da dul-yetim maaşı alanlar ile üzerine kayıtlı araba ve konut olanlarda kira yardımından yararlanamaz.
  • Sosyal yardım desteklerine yaptığınız başvurular en geç 15 gün içinde incelenmekte ve olumlu olması halinde tarafınıza ödemeler yapılmaya başlanmaktadır.

İhtiyaç Sahibi Ailelere Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Maddi durumu olmayan vatandaşlarımıza geçimlerini sağlayabilmeleri için yapılan sosyal destekler hızla devam ediyor. Şu ana kadar 4 milyon haneye ulaşıldığını ve ödemelerinin yapıldığını belirten Bakanlık yetkilileri, ihtiyaç halinde bu kapsamın daha da genişletileceğini ve yapılan maddi yardımların arttırılacağını belirtti. Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler ve özel derneklerin maddi yetersizliğe düşen vatandaşlarımıza ulaşmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından başlatılan “Biz bize yeteriz Türkiye” kampanyasına da hayırsever vatandaşlarımız tarafından bağışlar toplanıyor. Bu kampanya ile toplanan yaklaşık 2 milyon liranın da yine ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amaçlanıyor. Tüm ülke çapında birlik ve beraberlik şuuru ile bu salgının yarattığı ekonomik dalganın en kısa süre içinde kontrol altına alınması hedefleniyor. Peki, şimdiye kadar ihtiyaç sahibi ailelere yapılan yardımlar nelerdir? Farklı başlıklarda yapılan yardım kalemlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Fakir ailelere yapılan devlet yardımı
  • Sosyal hizmetler para yardımı
  • Barınma ve kira yardımı
  • Kaymakamlık ve valilik yardımları
  • Fakirlik maaş ödemeleri
  • Engelli, gazi ve şehit yakınlarına yapılan sosyal yardımlar
  • Yaşlı kişilere yapılan sosyal yardımlar
  • Eğitim yardımları
  • Öğrenci bursları
  • 65 yaş üstü kişilere ödenen yaşlılık maaşı

Fakir Ailelere Yapılan Devlet Yardımları?

Belediye, kaymakamlık ve valilik maddi yardımı nasıl alınır, sorunuza yukarıda detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştık. Sosyal devlet politikasıyla her yıl düzenli olarak fakir ailelere yapılan maddi yardımlar ihtiyaç sahibi ailelere ödenmeye devam ediyor. Korona virüs kapsamında Faz 1, Faz 2 ve Faz 3 kapsamında ekstra yapılan ödemeler de bu yardımlara eklenince ülkemizin dört bir köşesindeki muhtaç ailelere ulaşılıyor. Faz kapsamında yapılan yardımların kapsamları ise fakir ailelere yapılan devlet yardımlarından farklılık arz ediyor. Fakirlik yardımı alabilmek için o kişinin hiçbir şekilde gelirinin ve sosyal güvencesinin olmamasına dikkat ediliyor. Ayni ve nakdi olarak yapılan yardımlar bu zorlu süreçte vatandaşlarımızın bir nebzede olsa rahatlamasını sağlıyor. Peki, fakirlik maaşı kimlere ödeniyor?

Fakirlik Maaşı Kimlere Ödeniyor?

Devletimiz tarafından muhtaç ailelere yönelik yapılan yardımlardan biri de fakirlik maaşı ödemeleridir. Muhtaç aylığı olarak da bilinen fakirlik aylığına başvurabilmek için kişilerin belli şartları taşıması isteniyor. Bu şartlar arasında; sosyal güvencesi ve hiçbir geliri olmamasının yanı sıra başvuru yapan kişinin veya aile bireylerinden birinin üzerine kayıtlı gayrimenkul ve aracın olmaması gerekiyor. Bu şartları taşıyan kişilerin yaşadıkları il ve ilçelerdeki Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıflarına gerekli belgelerle başvurması gerekiyor. İl ve ilçelerde kaymakamlık ve valilik bünyesinde hizmet veren SYD Vakıfları gerekli incelemeleri yaptıktan sonra muhtaç ailelerin fakirlik aylığı alıp alamayacağına karar veriyor. Başvurunuzun olumlu olarak sonuçlanması durumunda ise her ay ödemeniz yapılmaya başlanıyor.

Mutlaka okuyun: Kaymakamlık Maddi Yardım Başvurusu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu