eDevlet

İş Yeri Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İş yeri açmak için gerekli belgeler nelerdir? Çalışma ruhsatı almak iş kurmak, mağaza ya da dükkan açmak için gerekenler hakkında kapsamlı bir araştırma yaptık. Detaylar haberimin devamıdadır.

Yeni bir iş yeri açmayı düşünen girişimcilerin devlete ait resmî kurumlara gerekli belgeleri ibraz etme zorunlulukları vardır. Bu kurumlar; Vergi Dairesi, Ticaret ve Esnaf Odaları, Belediye ile SGK ve BAĞ-KUR’dur. Bu yıl içinde yeniden düzenlenen Türk Ticaret Kanunu kapsamında iş yeri açmak için gerekli belgeler, tüm girişimci ve esnaflardan eksiksiz olarak istenmektedir. İlgi kurumlara vereceğiniz belgeler faaliyet göstereceğiniz sektöre ya da işletmeye göre değişiklik gösterir. Peki, yasal mevzuatlara göre bir işyerinin açılma sürecinde istenen resmî belgeler nelerdir? İşte bugünkü yazımızda iş yeri açmak için izleyeceğiniz prosedürleri ve gerekli belgeleri sizler için derledik.

İş Yeri Açılırken Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kendi oluşturduğunuz bir iş planı dahilinde dükkân açmak isteyen kadın ya da erkek girişimcilerin ilgili yasal mevzuatları yerine getirmeleri gerekmektedir. Vergi Dairesi, Belediye, Ticaret Odaları, Esnaf Odaları gibi kurumların talep ettiği belgeler eksiksiz bir şekilde hazırlanmalı ve mevzuata göre ilgili kurumlara ibraz edilmelidir. Ayrıca kişiler, şahıslarına ait bir işyeri açtıklarında bir muhasebeciye de ihtiyaç duyarlar. Anlaştığınız muhasebeci iş yerinizin girdi ve çıktılarını yani faturalarını takip ederek gerekli beyannameleri doldurur ve daha sonra Vergi Dairesi ve diğer kurumlarla sorun yaşamamanızı sağlar. Eğer işyerinizi açma aşamasında güvenilir ve işinin ehli bir muhasebeci ile anlaşırsanız iş yeri açmak için gerekli olan belgelerin doldurulması ve hazırlanması konusunda da size destek olacaktır.

Vergi Dairesine Verilmesi Gereken Belgeler

İş fikrinizi hayata geçirmek için adım attınız ve dükkanınızı açtınız. Bu durumda ilk yapmanız gereken daha sonra maliye ile sorun yaşamamak için bağlı olduğunuz bölgedeki vergi dairesine bildirim yapmak zorundasınız. Ancak Vergi Dairesine bildirim yapabilmeniz için öncelikle iş yerinizi açmış olmanız gerekiyor. Bunun nedeni Vergi Dairesine kayıt yaptıracağınız belgelerde iş yerinizin adresi ve kira bedeli gibi bilgilerin istenmesidir. Peki, Vergi Dairesine sunmanız gereken bu belgeler nelerdir? Vergi Dairesine ibraz etmeniz gereken evraklar açtığınız iş yerinin türüne göre 3’e ayrılmaktadır.

  • Gelir Vergisi Mükellefleri için Gerekli Belgeler
  • Muhasebeciniz tarafından hazırlanmış işyeri açma bildirim formu
  • Noter tarafından onaylanmış imza örneklerinin yer aldığı belge
  • Aslıdır onaylı T.C. Nüfus Cüzdanı fotokopisi, Onaylanmamış ise bu belge Vergi Dairesi tarafından kabul edilmez.
  • Dükkân tapu belgesi ve kira kontratı
  • İkamet ettiğiniz adres bildirimi için muhtarlıktan alacağınız onaylı bir belge

Bu belgelerin kontrolü sonrasında eğer herhangi bir sorunla karşılaşmazsanız evraklarınız onaylanır ve bağlı olduğunuz vergi numarası üzerinden bir vergi levhası düzenlenir.

Basit Usul İş Yeri Açmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Vergi Dairesine iş yeri açma bildirimi yapabileceğiniz diğer bir yöntem de basit usul ile açılan bir iş yeridir. Basit usul iş yeri açmak için gerekli belgeler de farklılık gösterebilir. Basit usul esnaf olmanın en büyük şartlarından biri, açtığınız iş yerinizi kendinizin işletmesidir. İkinci şart ise, açtığınız dükkânın kira bedelinin düşük olarak gösterilmesidir. Bu kira bedeli bulunduğunuz şehre göre değişiklik gösterir. Örneğin büyük şehirler bu miktar 6 bin lira olabilirken daha küçük şehirlerde 3 bin lira olabilir. Üçüncü bir şart ise iş yerinin yaptığı yıllık ciro miktarıdır. Bu ciro tutarı yıllık 120 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Basit usul iş yerlerine örnek vermek gerekirse; bakkallar, manavlar, anahtarcılar, kuaförler, berberler vb. işletmelerdir. Eğer açacağınız iş yeri basit usul şartlarına uygunsa aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerekir.

  • C. Nüfus Cüzdanı fotokopisi
  • Noter tarafından onaylanmış imza sirkisü
  • İşletme kurulduktan sonra Vergi Dairesine verilen işe başla bildirgesi
  • Nüfus Müdürlüklerinden ya da muhtarlıklardan alınan ikametgâh belgesi

Saydığımız bu belgeleri bağlı olduğunuz Vergi Dairesine iletmeniz durumunda gerekli yönlendirmeler tarafınıza yapılacak ve iş yeriniz resmiyet kazanacaktır. Böylece maliyeyle başınız belaya girmez.

Bunun yanı sıra, ticari plaka taksi, servis ve kamyon sahiplerinin Vergi Dairesine vermesi gereken evraklar, basit usul iş yeri açma belgeleriyle aynı olmakla beraber kullanılacak olan taşıta ait faturadır.

Belediyeye Verilmesi Gereken Belgeler Nelerdir?

İş yeri açmak için gerekli belgeler arasında Belediyelere verilmesi gereken bazı evraklar da vardır. Belediyeler, yeni açılacak olan iş yerinin açılış ve çalışma ruhsatına dair gerekli olan evrakları belirleyen kurumdur. Açılmak istenen iş yerinin durumuna göre Belediyeler tarafında da istenen belgelerde 3’e ayrılır.

1.Gayrı Sıhhi İş Yerleri: Çıkardıkları koku ve duman gibi etkenlerle çevreye ve insanlara gelebilecek zararlara neden olan iş yerleri. Örneğin; maden ocakları, LPG dolum tesisleri, kireç ve alçı fabrikaları gibi kurumlardır.

2.Umuma Açık İş Yerleri: Toplu halde bulunulan eğlence merkezleri, sinema, kafe, gazino, restoran, otel, motel, pansiyon, pavyon ve içkili lokantalar gibi müesseseler umuma açık iş yerlerine örnek gösterilebilir.

3.Sıhhi İş Yerleri: Et ve süt ürünlerinin satıldığı kasap, şarküteri, büfe, lokanta, kafeterya, pastane, çay ocakları ile berber, kuaför ve taksi durağı gibi insan sağlığına dorudan etkisi olan işyerleridir.

Belediyelere verilmesi gereken evraklar fukarada 3 başlık halinde sıraladığımız meslek gruplarına göre farklılık gösterir. Her gruba göre ibraz edilmesi gereken evraklar farklılık gösterse de genel olarak istenilen belgeler şunlardır:

  • Vergi levhasının 2 adet fotokopisi
  • Binanın imar durumu, tapusu ve kira kontratını gösteren belge
  • C. Nüfus cüzdanı örneği
  • Yangın söndürme tüpü ve son doldurulma tarihini gösteren belge
  • Bağlı olunan Esnaf Odasına kayıt formu
  • Yapılacak işe göre ustalık belgesi
  • Olumlu bir itfaiye raporu
  • Açılacak olan iş yeri eğer şirket ise Ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ve faaliyet belgesinin belediye sunulması gerekmektedir.

Bu saydığımız belgeler genel kapsamda olmakla beraber açacağınız iş yerinizin türüne göre farklı evraklarda Belediyeler tarafından istenmektedir. Diğer gerekli olan belgeleri yaşadığınız bölgedeki belediyelerden öğrenebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Sermayesiz İş Kurma Kredisi Veren Bankalar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu