eDevlet

Mantar Yetiştiriciliğine Devlet Destekli Hibe Kredi

İş yaşamı sonsuz bir umman gibi. Mantar yetiştiriciliği de bunlar arasında. Nitekim devlet destekli hibe kredi alarak bu alanda eğitim almış olun ya da olmayın kendi yerinizi kurarak mantar yetiştiriciliğine başlayarak ciddi kazançlar elde edebilirsiniz. Yazıya başlamadan önce şu konunun altını çizmek gerekir ki mantar gündelik yaşamda çok sık tüketilen besin maddeleri arasındadır. Birçok insan bu besin maddesini çok sever ve sürekli olarak tüketir. Bu yüzden de bu alanda çok ciddi bir talep olduğundan bu alanda yapılacak olan yatırım uzun vadede çok karlı olan bir adımdır.

Bunun yanı sıra kişi böyle bir işe girmek istiyor ama mantar yetiştiriciliği konusunda herhangi bir bilgisi yok ise o zaman ilk yapması gereken şey kültür mantarı, istiridye mantarı kursu verilen kurumlara giderek bu kursları tamamlamak ve işin püf noktalarını öğrenmektir. Sonrasında ise gerekli kredi, hibe başvuruları yapılır.

Mantar Yetiştiriciliğinde Hibe Kredi

Devlet destekli hibe kredi noktasında aşağıda yer alan üç kurum destek vermektedir. Bunlar şunlardır:

  • Kısa adı TKDK olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu
  • Ziraat Bankası
  • KOSGEB

Bu kurumların hepsinin kapsamları ve şartları farklı biçimlerdedir.Özellikle beyaz şapkalı mantar yetiştiriciliğine destek verilmektedir ki bu noktada KOSGEB ve TKDK kurumlarından böylesi bir destek alınacak ise o zaman her iki kurumun da açacağı çağrıları çok iyi takip etmek ve açılan çağrı döneminde istenen evraklar ile beraber ilgili kurumlara başvuruda bulunmak gerekir. Bu alınacak hine ve kredilerde ön koşul ise çiftçi kayıt sistemine kesinlikle başvuru yapmadan önce kayıtlı olmaktadır. Yine bu destek çiftçi ve üreticilere verilmektedir.

Kültür Mantarı Nedir? Nasıl Yetiştirilir?

Devlet destekli hibe kredi kapsamında özellikle kültür mantarı konusuna en başta gelecek olursak kültür mantarı ülkemizde hemen her markette görülen standart mantar türüdür. Hem hükümetimiz hem de Tarım Kredi Kooperatifleri bu alanda destek vermektedir.

Eğer siz de kültür mantarı yetiştirecek iseniz aşağıda yer alan hususları bilmeniz gerekir

  • Öncelikli olarak eğer bu alanda herhangi bir bilginiz yok ise mutlaka bu alanda danışmanlık hizmeti veren kurumlar ya da bu işte çalışan profesyonel firmalardan destek almak gerekir.
  • Belediyeden tesisin kurulacağı yere dair gerekli bilgiler ve ruhsatlar alınmalıdır.
  • Tesisin elektrik, su, ulaşım bilgileri kontrol edilmelidir. Kolay ulaşım yapılacak, elektriği suyu olan yerlere tesis kurulmalıdır. Aksi risk içermektedir.

Bu bilgilerden sonra sıra ile önce izinler alınır. Sonra Tarım Orman Müdürlüğüne gidilerek başvuruda bulunmak gerekir. Bunun sonrasında ise vergi dairesine giderek vergi kaydı yaptırılır ve sonra gerekli başvurular yapılır.

Kültür Mantarı Çadırı Mantarhane Kurulumu

Kültür mantarı yetiştiriciliğinde bir diğer seçenek bu iş için özel olarak üretilen çadırlar içinde mantar yetiştiriciliği yapmaktır. Alınacak olan çadır bölgenin konumuna ve üretim kapasitesine bağlı olmalıdır. Zira bu noktada insanların karşısına çok farklı seçenekler çıkar. En uygun olan model seçilmelidir. Burada eğer profesyonel destek almayacak iseniz kompozit kurma işi de size ait olacaktır. Bu da başlı başına bir uzmanlık alanıdır.

Mantar Çadırında Bulunması Gereken Malzemeler

  • Havalandırma fanları
  • Soğutma ve ısıtma için yüksek gücü olan klimalar
  • Nemlendirme ve soğutmayı sağlayan özel sistem olan petekler
  • Sisleme makinesi
  • Dijital kantar hassas olması ve mutlaka ilgili kalibrasyon koşullarından geçmesi gerekir
  • Zamanı ayarlı olan ve her şart altında aydınlatma sağlayan elektrik ünitesi
  • Polen filtreli olan maske
  • Mantar yetiştirilen alanda su basmak için özel pompa ve su motor düzeneği
  • Termometre ki burada ortam sıcaklığını ve kompost ölçmeye yarayan çubuk termometre

Yukarıda belirtilen ekipman ve malzemeler mantar üretimi için kurulan çadırlarda kesinlikle olması malzemelerdir. Eğer arzu edilirse ve koşullar elverir ise dünyada bu alanda yapılan işlere bakılarak çok daha farklı ekipmanlar da eklenmesi mümkündür.

KOSGEB Destek Veriyor mu?

Ülkemizde hibe ve kredi denilince akla gelen ilk kurum olan KOSGEB sınırlı bir kapsamda da olsa mantar yetiştiriciliği alanında şu şekilde çalışanlara belli bir takım olanaklar sunar. Bunlar şunlardır: NACE kodu 46.31.06 olan ve yine NACE kodu 47.21.01 olan kurumlara tarım sektörünün geneline has olmak üzere tesis kurulumu, paketleme, satış ve pazarlama için gerekli olan makine ve ekipmanların temini için hibe, kredi gibi muhtelif destekler verir.

Üstte de ifade edilmeye çalışıldığı gibi üst limiti 1.000.000 TL geçmeyecek biçimde ilgili çağrı dönemlerinde başvuruda bulunmak gerekir. Toplam proje miktarının belli bir miktarını kurum ilgili faaliyetler kapsamında karşılar. Bunun yanında gerek kültür mantarı yetiştiriciliğinde, gerek istiridye mantarı yetiştiriciliğinde 30.000 TL geri ödemesiz  hibe alabilmek için ilgili kriterleri karşılamak gerekir. Her iki mantar yetiştiriciliği için de alan ve kurulan sistem son derece önemlidir.

Mutlaka okuyun: Devletten Geri Ödemesiz Kredi Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu