eDevlet

Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur?

Hepimizin en büyük önceliği muhakkak ki hayat standartlarımızı üst düzeyde tutmak ve kaliteli bir gelecek kurmak için iyi bir iş bulabilmektir. Fakat günümüz koşullarında çalışan çoğu insanın asgari ücretle geçinmek durumunda olduğunu düşünürsek bırakın kendileri için iyi bir hayat planlamayı, bir aile kurabilmek için bile birikim yapabildikleri söylenemez. Bu nedenle gençler henüz daha üniversitedeyken Work and Travel adı altında yurt dışında hem okuyup hem de çalışabilecekleri programlara yöneliyorlar. Bu yazımızda Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur ve yurt dışında iş bulabilmek için gerekli kriterler nelerdir, inceleyeceğiz.

Yurt dışında en azından minimum düzeyde bir iş bulabilmek için öncelikle yabancı dilinizin orta düzeyde olması gerekmektedir. Orta düzeyde diyoruz çünkü işverenler tarafından İngilizce seviyesi aşçılık, garsonluk ya da fotoğrafçılık gibi mesleklerde işi ne kadar iyi yapabildiğinize bakarlar. Fotoğrafçılık ve ressamlık gibi yetenekleriniz varsa yurt dışında bu yeteneklerinizi iyi pazarlarsanız çok iyi paralar da kazanmanız mümkün olabilir.

Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur

Zaten hali hazırda Türkiye’ de iyi ve geleceği güzel bir işiniz varsa temelde birkaç basamağı çoktan atlamış oluyorsunuz. Geriye sadece yurt dışında da mesleğinizi yapabilmeniz için gerekli belgeleri almak kalıyor. Fakat tabii ki bu noktada İngilizce seviyenizin de iyi derecede olması gerekiyor.

Kendi mesleğiniz var ya da çok iyi başardığınız bir yeteneğiniz var. İngilizce seviyenizi çalışarak, öğrenerek, kurslara giderek, kendiniz ya da dışarıdan öğrendiniz. Yurt dışında çalışabilmek için gerekli belgelere de sahipsiniz. Peki bunlar yurt dışında nasıl değerlendirilir ve bunlar doğrultusunda Yurt dışında nasıl iş bulunur?

Türkiye’ de iş ararken bir otobüse atlayıp direk olarak şirkete gidip başvuru yapma imkânımız olabiliyor. Fakat yurt dışında çalışmak için iş arama sürecinde internet ortamı yardımımıza koşuyor. CV’ nizi profesyonel iş platformlarına ekleyerek kolay bir şekilde iş bulabilirsiniz. Aynı zamanda bu gibi iş ağlarının sürekliliğinin devam ettiği platformlarda gitmek istediğiniz ülkeleri de seçebiliyorsunuz. İster şirketlere CV’ nizi siz gönderip mail atın. İsterseniz sadece başvuru yapın. Üstelik bu platformlarda seçtiğiniz kriterlere göre size uygun işleri süzgeçten geçiren filtrelerde bulunmakta. Bir kere yurt dışında çalışmaya hevesli olup adım attıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Çünkü siz sadece CV’ nizi oluşturup platforma yükleseniz ve iş başvurusu yapmasanız bile size iş teklifleri yapılabilir. Bu noktada maillerinizi aktif bir şekilde kontrol etmenizi öneriyoruz.

Eğer İngilizce dışında başka bir dili de ana diliniz gibi konuşabiliyorsanız ve yurt dışında öğretmenlik yapmak istiyorsanız; bildiğiniz her bir dil için ayrı olarak uluslararası dil belgeleri almanız ve hangi dilleri bildiğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Daha sonrasında ise istediğiniz ülkedeki iş ilanlarına bakabilirsiniz.

Herhangi bir dili bilmiyorsunuz İngilizcenizde çat – pat bir düzeyde. Yine de yurt dışında iş bulabilmeniz pekâlâ mümkündür. Yurt dışına çalışmak için giden insanların hepsi işlerinde uzman kişiler değiller. Aralarında yeteneklerini konuşturan ya da sadece görmek istedikleri şehirlerde gezebilmek için çalışan insanlarda az değil.

Çok iyi resim yapıyor olabilirsiniz ya da çok iyi dans edebiliyor olabilirsiniz. Taşınabilir herhangi bir müzik aletinin her bir notasını su gibi ezbere biliyor olabilirsiniz. Bu yetenekler size, aynı Türkiye’ de olduğu gibi sokak satıcılığı yaparak para kazandırabilir. Fakat tabii ki para değeri sebebiyle çok daha yüksek miktarlarda kazanmış olacaksınız.

Yeteneğinizi Kullanın

“Benim hiçbir yeteneğim yok. İngilizce seviyemde çok iyi değil. Ama yurt dışında gezmek ve seyahat etmeye devam etmek istiyorum.”, diyebilirsiniz. İş ilanlarına bakın. Yurt dışında evde köpek besleyen birçok aile vardır ve aile bireylerinin hepsi genellikle çalışırlar. Bu nedenle köpeklerini gün içinde besleyecek ve gezdirecek bakıcılara ihtiyaç duyarlar. Tam da bu noktada yurt dışında çalışmak isteyenlere kolay bir iş fırsatı doğmuş oluyor. Köpek bakıcılığı yaparak günlük ödeme alabilir ve yurt dışında rahatça gezip seyahat edebilirsiniz.

Bir de elbette ki gönüllü katılabileceğiniz programlar vardır. Bu programların bazıları tamamen gönüllü olarak yapılır fakat bazıları siz ihtiyaç sahiplerine yardım ederken para almanızı da sağlarlar. Program dahilinde sizi yardıma muhtaç ülkelere götürürler ve gönüllü olarak yardım etmeniz beklenir. Bu sayede hem yeni kültürler tanımış olursunuz hem iyilik yapmış olursunuz hem de para kazanmış olursunuz.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışında İş Bulmak İçin Garantili Yöntemler

Elbette ki üniversite öğrencilerini de unutmamak gerekir. Onlar için sunulan en büyük avantajlardan biridir Work and Travel yani WAT. Bu programa katılım sağlayabilmek için temel koşul üniversite öğrencisi olmaktır. Fakat bununla da kalmıyor. Not ortalamanızın 2 ya da üzeri olması gerekiyor. İngilizce seviyesi ise en az orta derecede olmalı. Work and Travel ile yurt dışında hem çalışıp para kazanabilirken hem de eğitiminize devam edebilmeniz mümkündür. Ama bu programa başvuru yapmadan önce mutlaka Türkiye’ de hizmet veren bir yurt dışı eğitim danışmanlığı yapan firmadan destek almanız yararınıza olacaktır.

Size hem para kazandıracak hem de eğlenmeye fırsat bulabileceğiniz bir iş gerekiyorsa saatlik çalışan yerlere başvurun. Garsonluk ya da aşçılık yaparak gündüz çalışır, akşam ise istediğiniz kadar gezip eğlenebilirsiniz. Yurt dışında insanların tüketmekten hiç vazgeçmeyeceği fast food zincirlerinden birinde vardiyalı olarak çalışabilir kendinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Bu sabit işlere ek olarak resim yapabiliyor, herhangi bir müzik aletini çalabiliyor ya da çok iyi fotoğraf çekebiliyorsanız ek iş olarak bu alanlarda da bir şeyler üreterek birikim de yapabilirsiniz. Bu şekilde bir düzen kurduğunuzda hem yorulmadan çalışacak hem de para biriktirerek hayat standartlarınızı daha da yükseltmiş olacaksınız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba 22 yıllık inşaat ustasıyım 5 yıl sudi arabistan da çalıştım yurtdışında çalışmak istiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu