eDevlet

KOSGEB Hibe Kredi Şartları Nelerdir?

Kosgeb hibe destekleri için şartları yerine getiren girişimciler aşağıda cevabını verdiğimiz şekilde başvurunuzu yaparak kendi işyerlerini açabilir. KOSGEB hibe kredi şartları nelerdir? Haberimizde.

Yeni iş yeri açmak isteyen girişimciler finansman desteği sağlamak için KOSGEB hibe kredi şartları ile ilgili bilgileri araştırıyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı adıyla 1990 yılında kurulmuş olan KOSGEB, girişimci olmak isteyen, erkek, kadın, genç, yaşlı herkese destek verdiği kredilerle destek olmaya devam ediyor. Bu desteklere başvurarak siz de girişimci olma yolunda en büyük desteği KOSGEB’den alabilirsiniz. Başvurular genelde internet üzerinden alınmakla birlikte desteğe uygun görülmek için önce çeşitli eğitimlerden geçmeniz gerekiyor. Gerekli olan eğitimleri tamamlayıp iş planınız ve projeniz onaylandığında ise yeni açacağınız işletmeniz için hibe kredi desteğinden yararlanabilirsiniz.

KOSGEB’den Nasıl Kredi Alınır?

KOSGEB, kurulduğu günden bu yana kendi işini kurmak isteyen girişimcilere veya işini büyütmek isteyen girişimcilere, esnaflara, sanatkârlara düşük faizli kredi seçenekleri yanında hibe kredi destekleri de sunuyor. Bu kredilerden faydalanmak için KOSGEB hibe kredi şartları yerine getirilmesi gerekiyor.

KOSGEB’den hibe kredi alabilmek için öncelikle KOSGEB’in verdiği girişimcilik eğitimi seminerlerine katılmalısınız. KOSGEB’in internet sitesinden bu eğitimlerin duyurularını takip edebilir, ikamet ettiğiniz şehirlerde KOSGEB Hizmet müdürlüklerine başvurarak bu eğitimlere kayıt yaptırabilirsiniz. Toplamda 32 saat süren bu eğitimlerin sonunda size girişimcilik sertifikası verilecek ve bu bağlamda nasıl bir yol izleminiz gerektiği anlatılacaktır. Aldığınız bu eğitim çerçevesinde iş planınızı da sunmanız gerekiyor. İş planınızı nasıl oluşturacağınıza dair de yine almış olduğunuz bu eğitimlerde sizlere anlatılıyor. Üstelik KOSGEB tarafından verilen “Girişimcilik Sertifikası” ve uzmanlar tarafından verilen eğitimler ücretsiz olarak sunuluyor.

KOSGEB Desteği Alan Sektörler Hangileri?

KOSGEB, destek sağlayacağı girişimcilerde sektörlerine göre farklı şartlar aramaktadır. KOSGEB desteğini size sağlayacak olan en önemli ölçüt girişimci olacağınız sektörün yaşadığınız çevrede çok gelişmemiş ve ihtiyaç duyulan bir sektör olmasıdır. Örneğin, yirmi yufkacının olduğu bir mahalde siz de yufkacı açmak istiyorsanız destek almanız biraz daha zor olacaktır. Daha çok genç ve kadın girişimcilerin daha önce yapılmayan yeni girişim projeleri desteklenmektedir.

Bu destek sürecinde standart girişimcilere 60 bin TL’ye kadar, daha ileri düzeyde girişimcilere ise 360 bin TL’ye kadar destek sağlanmaktadır. Bu destekler için esas olan şey girişimcisi olacağınız projenin aldığınız eğitimde anlatıldığı şekliyle planlanıp sunulmasıdır. Sonrasında eğer projeniz yetkili kurullar tarafından kabul görürse işletmenizin büyüklüğüne göre hibe desteklerinden yararlanabilirsiniz. Önemli olan istihdam sağlayacağınız ve gerçekten ihtiyaç duyulan bir alanda iş yeri açmak ve proje üretmektir. Bu şartlara uyduğunuzda KOSGEB’den hibe desteği almanız kolaylaşacaktır.

KOSGEB Tarafından Desteklenen Sektörler

KOSGEB, özenle ve doğru bir şekilde hazırlanan iş planlarına en kısa süre içerisinde onay vermekte ve girişimcilerin iş yeri açma süreleri kısalmaktadır. Bu nedenle faaliyet göstereceğiniz sektörü çok iyi belirlemeniz gerekir. Böylece KOSGEB’e sunduğunuz projenize göre 50 bin lira ile 100 bin liraya kadar sıfır faizli hibe kredi desteği çıkmaktadır. Geleneksel girişimcilere ise bu rakam 60 bin liradan 360 bin liraya kadar çıkmaktadır. KOSGEB’in en fazla onay verdiği sektörler şunlardır:

  1. Madencilik ve Taş Ocakçılığı Alanı
  2. İmalat Sektörü
  3. Elektrik, Buhar ve İklimlendirme Üretim ve Dağıtım İşletmeleri
  4. Su Temini, Atık Yönetimi Kanalizasyon ve İyileştirme Projeleri
  5. İnşaat Sektörü
  6. Toptan ve Perakende Ticareti Yapılan İş Yerleri
  7. Ulaştırma ve Depolama Alanında hizmet vermek.

KOSGEB Destekleri

Girişimcilere sunulan KOSGEB desteği KOSGEB hibe kredi şartları sağlamak kaydıyla 2019 yılına kadar 50 bin TL’ hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi verilmekteydi. 2020 yılı başında yapılan düzenlemeyle Girişimciliği Geliştirme Destek Programı çerçevesinde destekler sağlanmaktadır. Geleneksel girişimcilere 60 bin TL, ileri düzeyde girişimcilere ise 360 bin TL’ye varan destekler sağlanabiliyor.

  • KOSGEB, KOSGEB İş Geliştirme Merkezi Desteği programıyla girişimcinin yer, mekân, ofis oluşturma giderlerine katkı sağlayarak girişimcilere iş geliştirme koçluğu hizmeti vermektedir.
  • Girişimcilik Desteği Programı altında da KOSGEB, uygulamalı eğitimlerle genç girişimcilere, küçük ölçekli girişimcilere eğitim programlarını tamamlamaları ve son bir yılda aynı faaliyet konusunda vergi mükellefiyetinin bulunmaması şartıyla destekler sunmaktadır.

Bu Desteklere Kimler Başvuruda Bulunabilir?

KOSGEB Hibe ve Faizsiz Kredi desteklerine başvuruda bulunabilmeniz için aşağıda saydığımız kriterleri taşımanız gerekiyor.

  • 18 yaşından büyük olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Daha önce KOSGEB desteği almamış olmak
  • KOSGEB girişimcilik eğitimlerine katılıp sertifika almak
  • İşletme kurulumunu 2 yıl içinde tamamlayıp faaliyete başlamak
  • Yakın akrabadan işletme devralınması ya da üçüncü derecedeki akrabadan alıveriş yapmamak
  • İşletmenin tüm evraklarının iş planına dâhil etmek, gibi şartları taşıyan herkes KOSGEB destek kredilerine başvuruda bulunabilir.

Başvuruda İstenen Belgeler Nelerdir?

KOSGEB kredi başvurusunda istenen belgeler şunlardır:

  1. C Kimlik Belgesi
  2. Girişimcilik Eğitimi Sertifikası
  3. Kurulması Planlanan İşletmenin İş Planı
  4. İşletmenin Adres Bilgileri
  5. Girişimcinin İkametgâh Kaydı
  6. KOSGEB Destek Talep Beyannamesi
  7. İşletmenin Kuruluş İzni ve Ruhsatları
  8. İşletmenin Güncel Vergi Levhası
  9. İşletmenin Kira Kontratı veya Tapu Örneği
  10. Girişimciye Ait SGK Hizmet Dökümü

KOSGEB Hibe Desteklerine Nasıl Başvurulur?

KOSGEB girişimcilik kredisine başvuruda bulunmak isteyen, yukarıda sayılan belgeleri tamamlayan ve KOSGEB Hibe Kredi Şartları sağlayan girişimciler https://edevlet.kosgeb.gov.tr bağlantısını kullanarak orada belirtilen adımları takip ederek başvurularını yapabilirler.

Tüm adımlar tamamlandıktan sonra kurumdan randevu alınarak belirtilen gün ve tarihte yaşadığınız bölgedeki KOSGEB birimlerine gidilerek hazırlanan işletme iş planı sunulmalıdır. Kuruma sunulan işletme iş planı kurum görevlileri tarafından incelenmeye alınacaktır. İnceleme sonucunda destek talebinizin olumlu veya olumsuz sonuçlandığı tarafınıza iletilecektir. KOSGEB’den gelen bilgi mesajlarını alabilmek için başvuru yaparken sunduğunuz tüm iletişim bilgilerinizin güncel olması gerekmektedir. Aksi halde başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığını öğrenmekte güçlük çekebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu